- Barna hutrer og fryser

Camilla Mathiesen frykter at kommunens sparetiltak vil føre at barna ikke får god nok svømmetrening. - De vil ikke komme fordi det er for kaldt.

FRYSER: Svømmelærer Camilla Mathiesen forteller at barna i svømmeopplæring fryser etter at Follo kommune bestemte å senke temperaturen i svømmebassenget i Ski bad. Foto: Privat
FRYSER: Svømmelærer Camilla Mathiesen forteller at barna i svømmeopplæring fryser etter at Follo kommune bestemte å senke temperaturen i svømmebassenget i Ski bad. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Barna kommer opp av bassenget med blå lepper, mens de hutrer og fryser. Jeg blir provosert, forteller svømmeinstruktøren til Dagbladet.

Camilla Mathiesen har ansvar for svømmeopplæringen i Ski svømmeklubb. Nå frykter hun at flere barn vil slutte på svømmeskolen, fordi vannet er for kaldt.

- Kommunen vil bruke mindre strøm, så de har senket temperaturen i bassenget.

Det var Østlandets Blad som først omtalte saken.

- Voldsom forskjell

Skyhøye strømpriser har ført til at kommuner over hele landet innfører kutt og sparetiltak. I desember bestemte Nordre Follo kommune at temperaturen i svømmebassenget i Ski bad skulle senkes med en grad.

- Det høres kanskje ikke så mye ut, men i et svømmebasseng kan en grad utgjøre en voldsom forskjell. Det er ikke det samme som å svømme i havet.

- Vi må huske at det er snakk om barn fra fem år og oppover, som ikke har like tykt underhudsfett som oss voksne. Derfor begynner de å fryse mye raskere, forteller Mathiesen.

- Ikke optimalt

Nordre Follo kommune bestemte at temperaturen i bassenget skulle senkes med en grad, ned til minimum 27 grader.

På en e-post til Dagbladet forteller kommunedirektør for Nordre Follo, Øyvind Henriksen, at sparetiltakene vil vare til mars.

- De uvanlig høye energiprisene utgjør en stor belastning på et allerede presset kommunebudsjett. Nordre Follo har derfor innført flere tiltak for å spare energi gjennom vinteren. Tiltakene har varighet ut februar i år.

- Vi har stor forståelse for at situasjonen ikke er optimal. Men forhåpentligvis gjør dette at vi ikke blir nødt til å stenge ned viktige kommunale tjenester.

- Forsvarlig temperatur

Henriksen mener at en grad ikke vil stå i hinder for svømmeopplæringen.

- Vanntemperaturen i svømmehallene våre er senket en grad, fra 28 til 27 grader. Vi mener at dette er en forsvarlig temperatur for å drive svømmeopplæring og -trening.

Camilla Mathiesen forteller at før jul var temperaturen i svømmebassenget nede på 25,5 grader.

- Rett før jul var ble det skikkelig kaldt i bassenget, da var vannet nede på 25,5 grader. Da er det ikke kult å være ute i vannet i opp til 45 minutter.

Kommunedirektøren forteller at det vil bli gjort en kontroll på det tekniske anlegget i svømmehallen.

- Dersom det viser seg at faktisk temperatur er lavere enn dette vil vi sette inn nødvendige tiltak. Temperaturen skal ikke være lavere enn 27 grader, forteller Henriksen.

Fortvilte foreldre

Mathiesen forteller at flere foreldre har kontaktet henne, etter at temperaturen i bassenget ble senket.

- Flere foreldre har ringt og sagt at barna deres ikke har lyst til å dra på trening. I tillegg er det flere av dem som mener ungene deres har blitt syke.

- Noen lurer på om de skal kjøpe våtdrakt til ungene, men de vil dessverre ha en negativ effekt på barnas svømmedyktighet, fordi man flyter bedre.

Må gå opp av vannet

- Flere av barna må opp av vannet og ta seg en varm dusj fordi de fryser, midt i treningen.

Mathiesen forteller at slike opplevelser har en negativ effekt på læringsutbyttet.

- Det er veldig viktig at svømmeopplæringen skal være en gøy opplevelse, men sånn som det er nå så er det mange av dem som ikke vil ut i vannet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer