Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barna i Irak leker i radioaktivt støv

I frykt for helseskader får ikke amerikanske soldater nærme seg utbrente pansrede kjøretøyer. Men barna i Irak er ikke blitt advart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Geigertelleren begynte å ule og registrerte stråling 1 000 ganger høyere enn den naturlige bakgrunnsstrålingen da en reporter fra den velrenommerte avisa The Christian Science Monitor målte strålingen ved en utbrent irakisk tanks i sentrum av Bagdad. Barn lekte inne i tanksskjelettet, og like ved sto en kvinne og solgte grønnsaker.

De amerikanske okkupasjonsstyrkene, som selv har ordre om ikke å være i nærheten av steder der kuler av utarmet uran er brukt, har ikke brydd seg med å advare sivile mot farene.

Kuler av utarmet uran er standardammunisjon for panserflyene A10 og for Abrams-tanksene. Under krigen satte amerikanerne inn A10-fly mot mål i Bagdad. Disse flyene alene pumpet ut 75 tonn ammunisjon av utarmet uran, ifølge det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon. De har ikke opplyst hvor mange tonn som kom fra Abrams-tanksene.

Eksplosiv varme

Utarmet uran er et biprodukt i produksjonen av anriket uran til atomkraftverk. Tettheten og tyngden i uranet gjør at de kan trenge gjennom pansrede kjøretøy. Når dette skjer oppstår eksplosiv varme som antenner hele kjøretøyet. Partikler fra eksplosjonen spres da i en radius av opp til 50 meter umiddelbart etter et treff og utgjør stor helsefare når støvet pustes inn. Støvet blir liggende på bakken og kan spres videre gjennom luft og grunnvann.

Helseundersøkelse

Den omstridte ammunisjonen er brukt under hele krigen i Irak, og FNs miljøprogram krevde kort tid etter krigen at helse- og miljøeffektene blir undersøkt så raskt som mulig. Men ingenting er gjort, og de utbrente radioaktive tanksvrakene og utbombede bygningene står der fortsatt.

Reporteren fra The Christian Science Monitor fant store mengder fragmenter fra ammunisjonen, som strålte så mye at geigertelleren hans spratt opp på det røde feltet.

USAs forsvar benekter at utarmet uran utgjør noen fare, men uavhengige studier knytter ammunisjonen til helseskader. Og amerikanske soldater har ordre om ikke å bevege seg nær eller i fiendtlige mål som er slått ut av utarmet uran.

- Vi ønsker å minimere kontakten med det til det lavest mulige nivået, fortalte militærlegen Michael Kilpatrick på en pressekonferanse i det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon holdt før krigen startet.

Men irakere som bor i området der ammunisjonen er brukt, må leve med støvet i årevis framover.

Økning av blodkreft

Under Golfkrigen i 1991 brukte USA 320 tonn ammunisjon av utarmet uran. Dette ble liggende igjen på slagmarken, og det irakiske helsevesenet knytter den alarmerende økningen av blodkrefttilfeller blant barn, til stoffet.

I USA er det mistanke om at en del sykdommer blant amerikanske soldater, det såkalte Golf-syndromet, har sammenheng med ammunisjonen.

FARLIG LEK: Tonnevis med rester av utarmet uran ligger igjen i Irak etter krigen. Mens soldater blir bedt om å holde seg unna de livsfarlige stedene, leker irakiske barn i uvisshet i det radioaktive støvet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media