Barna i ødemarka

NEW YORK (Dagbladet): Seks barn har satt søkelyset på gruppen mennesker i USA som dyrker sitt hat mot styresmaktene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Familien Mc Guckin drev sagbruk utenfor Sandpoint i Idaho og bodde selvvalgt primitivt uten strøm og innlagt vann. På den måten kunne de leve lengst mulig unna styresmaktene med sine 27 halvville hunder og sine våpen, som familiens seks barn var fortrolige med bruken av. Og alle barna var innprentet en voldsom mistro til myndighetene.

Da sagbruket gikk konkurs i 80-åra, og Michael McGuckins multippel sklerose forverret seg slik at han ble rullestolbruker, levde familien fra hånd til munn. Og de ville ikke ha hjelp av myndighetene. Da Michael døde i mai, klikket det for kona JoAnn, som blir beskrevet som paranoid schizofren. Myndighetenes hjelp var å arrestere fru McGuckin for vanskjøtsel av barna, og dermed bekrefte barnas verste anelser om at myndighetene var hovedfienden.

I FEM DAGER forskanset de seg i det primitive hjemmet med illsinte bikkjer, redsel og våpen. En klok sheriff klarte lørdag kveld å snakke barna ut uten å løsne et skudd. Han har også lovet at han skal gjøre sitt for at barna skal få bo sammen når de blir tatt hånd om. Saken har endt opp som en barnevernstragedie. Men langt farligere mennesker har som familien McGuckin isolert seg og trukket seg bort fra det amerikanske fellesskapet.

Oklahoma-bomberen Timothy McVeigh var en høyst vanlig forstadsgutt som ble USAs verste terrorist. Sakte, men sikkert leste han seg inn i en verden der han ble overbevist om at myndighetene i USA ville ta fra amerikanerne frihet og våpen. Da FBI angrep den religiøse sekten Davidian Branch i Waco i Texas i 1993 og over 80 mennesker ble drept, fant McVeigh det riktig å drepe 168 mennesker i Oklahoma City to år seinere.

DELSTATENE MONTANA, Idaho og Wyoming har mange såkalte «frie menn» eller milits med klare rasistiske holdninger. Lederen for Montana-militsen, John Trochmann, dukket opp utenfor McGuckins hjem i forrige uke. Han sjekket ut om han skulle komme McGuckin-barna til unnsetning med militsen sin. Heldigvis var sheriffen klok av skade. I 1992 forskanset rasisten og militsmannen Randy Weaver seg med kone og tenåringssønn 20 mil fra McGuckins hjem i Idaho. Kona, sønnen og en politimann ble drept. Nå har Weaver rost sheriffens håndtering av de seks livredde barna.

Høyst sannsynlig har USA mer å frykte fra mennesker som velger å trekke seg unna fellesskapet med hat og hevn som mål, enn fra såkalte røverstater i den store verden. De fleste opererer på egen hånd, slik ekstremisten Eric Rudolph gjorde da han sprengte en bombe under Atlanta-OL i 1996. Homsebarer og abortklinikker er terrormål for de mest ekstreme. Det er sinte, hvite menn uten utdanning og gode jobber som er stormtroppene. Bak seg har de forbausende mange pyntelige borgere som synes det å eie våpen er en menneskerett. Av en eller annen grunn har motstanden mot abort blitt en samlende kraft.

JEG HAR SITTET på kafeer på små steder i USA og hørt folk snakke med den største selvfølgelighet om svarte FN-helikoptre som overvåker amerikanere. Globalisme, FN og interesse for resten av verden er i de paranoides hoder det samme som okkupasjon av USA. Når den tidligere lederen for Senatets utenrikskomité, Jesse Helms, viser klar motstand mot FN og USAs deltakelse i fellesskapet, er det kanskje ikke så rart konspirasjonsteoriene får blomstre blant frustrerte høyreekstremister.

Den 15 år gamle Benjamin McGuckin og hans fem søsken kan godt havne blant høyreekstremistene i en delstat som har rykte på seg for å være et militsparadis. Mye tyder likevel på at det finnes en motkraft i Idaho. Den ekstreme høyregruppa Aryan Nation, som drev sitt nazisenter bare få mil fra McGuckins hjem, mistet stedet i retten i fjor. Nå er alle husene brent ned, og opp av asken reiser det seg et menneskerettighetssenter. Der er det enkleste ikke pistol.