Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

– Barna kan bli mobbeofre

Se og Hør-gründer Knut Haavik synes synd på barna som har to fedre. - Haavik er en dinosaur, sier Arve Juritzen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er allerede full krig i likestillingsminister Karita Bekkemellems (Ap) mannspanel. Se og Hør-gründer Knut Haavik synes synd på barna som har to fedre, fordi de kan bli mobbeofre.

- Knut Haavik tilhørere rasen dinosaur. De forsvant jo fordi de ikke klarte å tilpasse seg, sier den profilerte journalisten Arve Juritzen om panelkollegaen.

Haavik får en rekke profilerte mediepersonligheter å krangle med i mannspanelet. I tillegg til Juritzen, skal blant annet forfatter Jan Kjærstad, basketballspiller Marco Elsafadi, forfatter Levi Henriksen og fremtredende, unge politikere få bryne seg på den gamle Se og Hør-redaktøren.

- Tenker med hjertet

- Det er deilig når pene kvinner tar på seg flotte kjoler, sier Se og Hør-gründer Knut Haavik om likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap). Han mener hun er den flotteste kvinnen i regjeringen. Men ikke som justisminister.

- Som gammel kriminalreporter er jeg glad for at vi har fått en mannlig justisminister. Kvinner har en større tendens til å tenke med hjerte og ikke alltid like mye med hode, sier Haavik.

Hva likestillingsministeren tenkte med da hun utnevnt Haavik som medlem i det profilerte mannspanelet, vites ikke.

- Først trodde jeg forespørselen var en practical joke, sier Haavik til Dagbladet.

SYNES SYND PÅ BARN MED TO FEDRE: Knut Haavik i det nyoppnevnte mannspanelet tror barn med foreldre av samme kjønn kan bli mobbet. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix
SYNES SYND PÅ BARN MED TO FEDRE: Knut Haavik i det nyoppnevnte mannspanelet tror barn med foreldre av samme kjønn kan bli mobbet. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix Vis mer

Til NRK på søndag sa Haavik at han mente likestillingen har gått for langt. Men feminister er ikke de eneste som får passet påskrevet når Haavik kaster seg inn i mannsdebatten.

- Jeg synes synd på de barna som vokser opp med to fedre. Det er nesten litt egoistisk. Av hensyn til barna bør man unngå det. De kan bli mobbeofre, og jeg tror ikke det vil være så lett når begge pappaene eller begge mødrene stiller opp på foreldremøter. Barnas beste bør gå foran alt, sier Haavik, som selv ble mobbet da han gikk på barneskolen - da for å ha en skilt mor.

- Haavik er en dinosaur

Arve Juritzen reagerer sterkt på Haaviks frykt for at barn av homofile foreldre risikerer å bli mobbet. Selv er han homofil og har alenansvaret for sin tre år gamle datter.

- Uff da, dette var trist. Det slike personer og holdninger som skaper mobbing. Barn har ikke fordommer før de hører det fra de voksne, sier den profilerte forleggeren. Han er ikke overrasket over Haaviks påstander:

- Vi får trøste oss med at Haavik tilhørere rasen dinosaurer. De forsvant jo fordi de ikke klarte å tilpasse seg, sier Juritzen.

Han synes det er fryktelig synd at Haavik bruker denne anledningen til å lage fronter.

- Jeg håper han vil bruke tida i komiteen til noe konstruktivt. Vi bruker jo av vår fritid for å forsøke å skape noe, ikke rive ned, sier Juritzen.

image: – Barna kan bli mobbeofre

Utdøende rase

Også den profilerte homsen og transportarbeiderleder, Per Østvold, mener Haavik tilhører en «utdøende rase».

- Men etter han kommer det nye generasjoner med unge menn med helt andre holdninger, sier forbundsleder Østvold. Han gleder seg til å jobbe sammen med Haavik.

- Dette er bare oppvarmingen. Jeg er glad for at regjeringen har funnet plass for en så håpløs mann, sier Østvold.

Han mener at det er lang vei igjen når det kommer til likestilling i det norske samfunnet.

- Målet må være å få flere kvinnelige trailersjåfører og flere mannlige omsorgsarbeidere, sier Østvold.

- Skammer meg

-Jeg skammer meg over at jeg ikke har blitt diskriminert som mann. Det burde jeg blitt. Det burde vært et sted hvor kvinner var så sterke, sier forfatter Jan Kjærstad.

Han er enig i Østvolds påstand om at norske kvinner har uendelig langt igjen før de blir likestilt mennene.

- For meg er den største gåten at kvinner fremdeles lar seg undertrykke, sier Kjærstad. Likevel vil ikke Kjærstad kalle seg selv for feminist.

- Jeg tror det er like tåpelig hvis jeg kaller meg for feminist som når menn sier at de forstår hvordan det er å føde, sier Kjærstad.

Han tror verden hadde sett bedre ut hvis kvinnene hadde styrt mer.

- Samtlige kvinner jeg har møtt har større empati enn meg. Jeg tror ikke det er tilfeldig at det er flere kvinner enn menn i omsorgsyrke, sier Kjærstad.

Samtidig mener han at menn har større krigerske tendenser.

- Det handler om testosteron, sier Kjærstad, som gleder seg til å diskutere med Haavik.

- Det kommer til å bli mange spennende samtaler både i møterommet og ute i korridorene. Helst mest ute i korridoren, sier Kjærstad.

-TRIST: Arve Juritzen liker ikke Haaviks utspill, og mener det er slike ting som skaper mobbing.
GLEDER SEG TIL DISKUSJONER: Per Østvold i Transportarbeiderforbundet tror også at Knut Haavik tilhører en utdøende rase, men gleder seg til å jobbe sammen med ham i mannspanelet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!