<strong>ÅSTEDET:</strong> Kvinnen ble drept på parkeringsplassen mellom Slettaelva barneskole og Karveslettlia barnehage i Tromsø. Foto: Arthur Arnesen
ÅSTEDET: Kvinnen ble drept på parkeringsplassen mellom Slettaelva barneskole og Karveslettlia barnehage i Tromsø. Foto: Arthur Arnesen Vis mer

- Barna kan få fantasier om at noen vil skyte dem

Tromsø-psykolog oppfordrer foreldre til å prate med barna sine etter drapet på praksislæreren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Tromsø er i sjokk etter at at en kvinnelig lærerstudent ble skutt og drept ved Slettaelva barneskole og Karveslettlia barnehage. Kvinnen hadde praksisplass ved skolen.

Trolig var ingen barn direkte øyenvitner til episoden, men flere ankom antakelig stedet etter at det hadde skjedd, ifølge foreldre Dagbladet.no har snakket med.

Gjerningsmannen var ansatt i politiet, og ligger livstruende skadd på sykehus, etter det som kan være et sjalusidrap som følge av oppløst samboerskap.

Prat med barna
Psykologspesialist
Jørgen Sundby ved Universitetet i Tromsø arbeider med barnepsykologi og  understreker viktigheten av å prate med barna om skytetsom har skjedd i deres nærmiljø.

- Vi må anta at noen elever vet hvem den drepte var. Man må fortelle dem nøkternt hva som har skjedd. At hun trolig ble drept av noen hun kjente godt og som mistet besinnelsen, sier Jørgen Sundby til Dagbladet.no.

— Barn kan få fantasier om at noen kan skyte dem. Man må gjøre det klart at det ikke vil skje. Foreldre må legge fakta på bordet, fakta som angår dem. Som at skolen er trygg og at verden generelt er trygg. For noen barn kan slike episoder utløse en latent frykt for at «alt mulig kan skje meg». Man må øke beredskapen for omsorg, sier psykologen.

Han har selv klinisk erfaring med barn som er utsatt for tragedier, og sier at særlig nære pårørende kan ha behov for oppfølging i lengre tid.

- Jo nærmere man er, jo mer identifiserer man seg. Og mange barn ser opp til lærere og praksislærere. Det naive barnesinnet får vite forferdelige ting. Kanskje ble noe av deres naivitet om et trygt Tromsø rammet ved denne episoden, sier Sundby.

Sundby forteller at hele Tromsø by, hvor han selv bor, er sjokkert etter tragedien i Slettaelva.

Kriseteam
Et kriseteam fra Tromsø kommune har vært på stedet, og det er blitt foretatt samlinger hvor ansatte og barn er informert om hva som har skjedd.

Politiet fikk melding om skytingen klokka 08:31 i dag tidlig, og opplyser at begge de involverte er i 40-50-åra, og hadde en relasjon seg imellom.

<strong>LIKE VED SKOLEN:</strong> 
Innsatsleder Bård Mosli ved stedet hvor en kvinne ble drept og en politimann livstruende skadd i skyteepisoden utenfor Slettaelva barneskole i Tromsø fredag morgen.
Foto:  Rune S. Bertiniussen / SCANPIX
LIKE VED SKOLEN: Innsatsleder Bård Mosli ved stedet hvor en kvinne ble drept og en politimann livstruende skadd i skyteepisoden utenfor Slettaelva barneskole i Tromsø fredag morgen. Foto: Rune S. Bertiniussen / SCANPIX Vis mer

Politimester Truls Fyhn har bekreftet at mannen var ansatt i politiet, mens den drepte kvinnen var lærerstudent og arbeidet i praksisplass på skolen.

Sundby forteller at i et lite samfunn som bydelen Kvaløysletta — med 10 000 innbyggere — vil det raskt dannes rykter.

— Jeg ser ingen hensikt i å gå i detalj, men det er også greit å avlive noen myter dersom barna stiller spørsmål. Det er vanskelig for barn å sette seg inn i motiv og slikt. Man må forklare dem hva som har skjedd og gi konkret informasjon på en nøktern måte, sier Sundby.

Psykologen understreker viktigheten av å raskt gjenoppta dagliglivet.

— Når ting er avklart og politiet forlater stedet, må man sette i gang og leve hverdagen. Jeg vil tro skolen starter opp som normalt på mandag, og vil snakke om det som har skjedd, sier Sundby.

<strong>- Prat med barna:</strong> Psykologspesialist ved Universitetet i Tromsø, Jørgen Sundby, understreker viktigheten av å kommunisere med barna om tragedien i byen. Foto: Kaja Baardsen
- Prat med barna: Psykologspesialist ved Universitetet i Tromsø, Jørgen Sundby, understreker viktigheten av å kommunisere med barna om tragedien i byen. Foto: Kaja Baardsen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer