ALVORLIG TILSTAND: Melamin er ufarlig i små mengder, men kan føre til nyresten og nyresvikt hos små barn. Et av de forgiftede barna fikk i høst behandling på et sykehus i Shijiazhuang. FOTO: AP Photo/Ng Han Guan, File/SCANPIX
ALVORLIG TILSTAND: Melamin er ufarlig i små mengder, men kan føre til nyresten og nyresvikt hos små barn. Et av de forgiftede barna fikk i høst behandling på et sykehus i Shijiazhuang. FOTO: AP Photo/Ng Han Guan, File/SCANPIXVis mer

Barna Kina «glemte»

300 000 barn er blitt syke av forgiftet morsmelkerstatning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I høst ble det kjent at kinesisk morsmelkerstatning inneholdt det giftige stoffet melamin, som blant annet brukes i til å lage plastikk og kunstgjødsel.

Seks barn har dødd som følge av forgiftningen, mens hele 294 000 barn er blitt syke, ifølge en rapport kinesiske helsemyndigheter offentliggjorde mandag.

Det er fem ganger så mange syke som det myndighetene tidligere har meldt om, og ifølge Washington Post innrømmer de nå at situasjonen bevisst er blitt dysset ned.

Gjorde ingenting
Kinesiske småbarnsforeldre begynte å klage på morsmelkerstatningen til produsenten Sanlu for et år siden. Allerede i juni skal selskapet ha blitt kjent med at melken inneholdt det giftige stoffet, har den statlige tv-kanalen CCTV rapportert. Flere leger slo alarm i blogger og internettaviser, samtidig som de varslet landets myndigheter.

Men de ansvarlige lot være å reagere.

Og det hjelper kanskje ikke så mye at myndighetene nå lover bot og bedring, for skandalen ruller videre. I Hong Kong ble det nylig funnet melamin er i egg produsert i den kinesiske regionen Jilin, melder BBC. Hong Kongs senter for matvaresikkerhet har testet egg fra over 300 ulike utvalg, fire av dem inneholdt mer enn dobbelt så mye melamin som tillatt.

Melamin tilsettes maten for å fremstille produktet som mer proteinrikt enn det egentlig er. Stoffet er ufarlig i små mengder, men kan føre til nyresteiner og nyresvikt hos små barn.

Importforbud
Melkeskandalen har også fått internasjonale konsekvenser for Kina. EU innførte onsdag denne uka forbud mot å importere barnemat fra Kina som inneholder soya. Forbudet ble iverksatt etter at det funn av melamin i kinesiske matvarer som inneholder soyamel.

I tillegg har EU-kommisjonen nå krevd at testing av andre soyaprodukter og fra Kina nå blir obligatorisk. Det samme gjelder produkter som inneholder melkepulver, skriver Guardian.

EU-landene importerte i fjor 68 000 tonn soya-produkter, til en verdi av 34 millioner euro, i følge BBC.


Les også: Oljefondet i kinesisk melkeskandale


SØPPELBERG: Produkter som inneholder melamin-forgiftet melkepulver blir kassert på en søppelplass utenfor byen Wuhan i Hubei-provinsen. FOTO: EPA/STR/SCANPIX
SØPPELBERG: Produkter som inneholder melamin-forgiftet melkepulver blir kassert på en søppelplass utenfor byen Wuhan i Hubei-provinsen. FOTO: EPA/STR/SCANPIX Vis mer