- Barna kysset TV-skjermen

- Da barna hørte på TV at han skulle komme tilbake til Norge, kysset de TV'en. Han har fått sin frihet fordi han er uskyldig, og barna trenger både mor og far, sier mulla Krekars kone, Rokhosh Ahmad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Sammen med mulla Krekars bror, Faraj Ahmad Khalid, møtte hun ektemannen for første gang siden desember da han kom til Gardermoen kl. 22.45 i går kveld. Hans norske advokat, Brynjar Meling, var også kommet fra Stavanger for å ta imot sin klient.

Ingen å overlevere til

Det var imidlertid ingen representanter for norske myndigheter for å ta imot mulla Krekar og de nederlandske politifolkene som fulgte ham. De nederlandske immigrasjonsmyndighetene lette etter norske myndigheter, men da ingen dukket opp, ga de papirene de hadde med seg til mulla Krekar, før han forsvant i bil sammen med familien.

Mulla Krekar var svært ordknapp, bare ristet på hodet, og sa ingen kommentar, til det fulltallige pressekorpset som var møtt fram.

Men på en bensinstasjon på Kløfta i natt snakket den tidligere så stumme mulla Krekar villig vekk til tv-kanalen MBC (Middle East Broadcasting Centre).

- Jeg er veldig glad for at jeg er tilbake her. Jeg har bodd i Norge i fem år, dette er mitt hjemland. Grunnen til at jeg ennå ikke er norsk statsborger, er at jeg må ha bodd her i sju år, forklarte han.

- Mens jeg var fengslet i Nederland ble jeg forhørt av FBI to ganger. De spurte om jeg kjente noen som var tilknyttet al-Qaida. Jeg sa at jeg ikke var spion og at jeg ikke kjente til noen. De spurte også om jeg hadde hatt kontakt med Saddam Hussein, noe jeg også kunne svare nei på, sier mulla Krekar til MBC.

Meling arrestert

Advokat Brynjar Meling ga i går uttrykk for overraskelse over den plutselige løslatelsen av Krekar. Han var klar over at en løslatelse kunne komme, men ikke før rettsmøtet som var berammet i Nederland 23. januar. Løslatelsen kom også som en overraskelse på Krekars nederlandske advokat, Victor Koop, som straks dro til Schipol.

Overfor Krekars eskorte forlangte Koop at utsendelsen til Norge måtte utsettes til Brynjar Meling hadde fått møte sin klient, men ble istedet selv pågrepet av politiet før Krekar ble sendt ut.

- Rettsskandale

- Det er en rettsskandale dersom advokater blir arrestert når de prøver å bistå sin klient. Krekar mente at situasjonen i Norge var uavklart, og var redd for å bli utlevert til Irak. Derfor ville han bli i Nederland til han fikk vite mer, sier Meling.

Meling understreker også at mulla Krekar vil samarbeide med Politiets sikkerhetstjeneste i forbindelse med siktelsen, og at det ikke er noen fare for at Krekar vil stikke seg bort.

- Mulla Krekar har bare en trygg havn. Det er her i Norge sammen med sin familie, sier Meling.

TIL NORGE SOM FRI MANN: Mulla Krekar landet på Oslo Lufthavn Gardemoen ved 22.45-tida i går kveld. Krekar ble møtt av sin kone Rokhosh Ahmad. Krekar ble fulgt av nederlandsk politi - i eget chartret fly - men i Norge ble han en fri mann.
VARM VELKOMST: Mulla Krekar fikk et kyss av kona Rokhosh Ahmad umiddelbart etter at han kom til Norge i går.