Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barna lærer å spise fort

Fra første klasse av lærer norske barn at de må spise fort. Det finnes ingen krav til hvor lang tid skolebarn bør ha til å spise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Undersøkelser viser at ti minutters matpause er vanlig ved flere barneskoler. Statens ernæringsråd og Brødfakta mener at barns spisevaner ikke blir tatt på alvor. På Majorstua skole i Oslo har de minste barna 15 minutters matpause i klasserommet. Kantina er bare for elevene i 6.-9. klasse. De har 30 minutters spisepause.

- Vi er nøye med å dekke bordet og at hendene skal vaskes både i 1. og 2. klasse. Men fra 3. klasse av spiser barna ved pulten sin, sier rektor Christine Borge ved Majorstua skole.

Bruker norsktimen

Klasse 3a har spisepausen sin i siste del av norsktimen, mens klassestyrer Kari-Lise Torkildsen leser høyt for barna. De som ikke rekker å spise ferdig på den tilmålte tida tar med seg maten i hånden og spiser ute i skolegården. Barna har nemlig 30 minutters frikvarter etterpå.

- Hvis jeg har to brødskiver med på skolen, kan det være vanskelig å bli ferdig i tide. Da tar jeg med maten ut, sier tredjeklassingen Celine Wassvik Medlien.

Minst 20 minutter

Direktøren i Statens ernæringsråd Gunn-Elin Aa. Bjørneboe er bekymret over at alt ansvaret hviler på den enkelte skole, og lærerne som må ta av timen før langfrikvarteret.

- Det er utrolig at vi fortsatt må jobbe for å sikre elever i grunnskolen velorganiserte måltider. Vi ønsker at alle elevene skal ha minst 20 minutters matpause, sier Ernæringsrådets direktør.

Gunn-Elin Aa. Bjørneboe viser til at nær 40 prosent av elevene spiser formiddagsmaten uten tilsyn av voksne. Bare sju prosent av skolene har kantine eller matsal.

Uten frokost

- I dag regner vi med at en av ti barn ikke har spist frokost før de går på skolen. På ungdomsskolen har en av fem ikke med seg matpakke, sier Bjørneboe.