Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barna må dø først

Sultkatastrofen i Sudan har vært varslet lenge, men pengene strømmer ikke inn før publikum ser likene på TV-skjermen. - Det er jo litt sånn verden er, sier hjelpeorganisasjonene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du så de forferdelige bildene på TV i går. Radmagre barn og unge i sørvestre Sudan som dør i armene på hjelpemannskapene, og begraves på stedet. De kunne vært reddet. Både hjelpemannskaper og media har lenge visst nøyaktig når og hvor sultkatastrofen ville komme.

Allerede i april gikk de første varslene ut. Over en halv million mennesker i Sudan var truet av sult. Kirkens Nødhjelp og Norsk Folkehjelp åpnet bank- og postgirokonto 100 og startet en innsamlingskampanje. Midtveis i juni var det totale innsamlede beløpet på beskjedne 430 000 kroner. Kampanjen hadde kostet 300 000.

- Kontoene er fortsatt åpne, og de siste tre ukene har det begynt å komme inn penger. Nå er beløpet oppe i 1,5 millioner kroner, sier Jon Bakkerud i Norsk Folkehjelp.

- Denne katastrofen har jo vært varslet lenge, men det ser jo ikke ut til at det er mulig å få inn penger før en har barnelik å vise fram på TV?

- Det er jo litt sånn verden er. Innsamlingaksjonene slår ikke til før bildene kommer. Vi ville jo foretrukket at pengene kom før, men vi har innsett realitetene i dette.

- Folk har ikke gått lei

- Så klart det hadde hjulpet hvis pengene kom før, men det kunne på ingen måte avverget katastrofen, sier Håkon Strøm i Kirkens Nødhjelp, som i dag har blitt nedringt av folk som vil gi til Sudan.

- Det kan virke som om folk dessvere har gått lei av sultkatastrofer i Afrika, men alle telefonene som har kommet inn til oss og til TV-stasjonene i dag tyder på det motsatte. Vi er helt klart avhengige av trøkk i media for å nå fram.

Frustrert

- Jeg har vært oppgitt over dette lenge. Mediene har sviktet sin informasjonsplikt for en katastrofe som har pågått lenge.Bistandsminister Hilde Frafjord Johnson er tydelig opprørt over situasjonen. I slutten av mai økte hennes departement bevilgningene til Sudan med 10 millioner kroner.

- Hjelpen kommer for sent for mange, men fortsatt er det mulig å hjelpe, mener Johnson som i løpet av uka skal ta stilling om den norske bistanden til Sør-Sudan skal økes ytterligere.

FOR SENT: Barn dør i hopetall til tross for atskillige advarsler fra hjelpeorganisasjoner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!