Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Barna må sjøl bestemme

SV-leder Kristin Halvorsen utfordrer Islamsk råd og alle foreldre til å slå fast at barna skal ha det avgjørende ordet når det er snakk om ekteskap. Hun ønsker en omfattende debatt om hvilke regler og normer som skal gjelde for alle som bor i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi trenger klar tale fra både Islamsk råd og fra foreldre. De må fortelle sine barn at barna sjøl skal bestemme hvem de vil gifte seg med. Vi vet at dette er vanskelig, at mange gjerne vil gi barna den friheten, men at de lar være av frykt for reaksjoner fra venner og kjente fra samme minoritetsmiljø, sier SV-lederen.

- Vi har hatt tvangsekteskap i Norge. I Alexander Kiellands bok «Skipper Worse» velger Henriette døden når hun ikke får gifte seg med sin Lauritz. Men noen sto opp og kjempet mot disse holdningene. I dag er dette helt borte, bare se på kronprins Haakon som fikk gifte seg med Mette-Marit. Nå er det opp til folk i minoritetssamfunnene å ta denne kampen, sier Halvorsen. Kristin Halvorsen er ikke enig med dem som mener politikere bør holde seg unna denne debatten.

- Vi vil ha et flerkulturelt samfunn, men vi må ha tydelige regler. Dersom enkelte minoritetsmiljøer bryter reglene, må man ikke se gjennom fingrene med det. Vi kan for eksempel ikke akseptere trusler i forbindelse med tvangsekteskap, slik vi ser Nadia er blitt utsatt for, sier SV-lederen.

Hun har lest Nadias forslag til tiltak, slik de ble presentert i Dagbladet søndag, og sier at forslagene bør diskuteres.

Hele Norges coronakart