Barna må vitne

To barn er innkalt til avhør i dag i forbindelse med drapet på Nesodden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg skal delta i to dommeravhør med barn, sier advokat Trond Dyvik. Han er oppnevnt som forsvarer for en av de to som er pågrepet for drapet på en 21 år gammel gutt fra Litauen lørdag. Dommeravhørene blir gjennomført i dag.

Mange av barna som ferierer i hyttefeltet som kalles «Slottet» var i nærheten da litaueren ble angrepet lørdag formiddag. De plukket bær og syklet da dramaet brøt løs. Det var også de som varslet de andre hyttebeboerne i etterkant av angrepet på 21-åringen.

Barna er nå blitt kalt inn til dommeravhør.

Ti år gammelt vitne

Marianne Ulvestads ti år gamle sønn er det eneste barnet som var til stede da selve drapet ble begått. Ulvestad bekrefter at sønnen er innkalt til avhør.

- Han gleder seg ikke, det er sikkert. Men det har hjulpet at han har fått sitte i politibil og sett på utstyret deres, sier hun.

Ifølge påtaleinstruksens paragraf 8-9 bør avhør av vitner under 14 år begjæres av en dommer og med foreldrene til stede. Det må også særlig legges vekt på at avhøret skjer på en hensynsfull måte og helst i barnets hjemmemiljø.

- Forbausende rolig

UNGE VITNER: Flere barn var i nærheten da den litauiske 21-åringen ble drept på Nesodden. Marianne Ulvestads ti år        gamle sønn var den eneste som var til stede da drapet ble begått, og vil trolig spille en sentral rolle under etterforskningen. Foto: John T. Pedersen
UNGE VITNER: Flere barn var i nærheten da den litauiske 21-åringen ble drept på Nesodden. Marianne Ulvestads ti år gamle sønn var den eneste som var til stede da drapet ble begått, og vil trolig spille en sentral rolle under etterforskningen. Foto: John T. Pedersen Vis mer

Ifølge Ulvestad vil politiet kalle inn flere av barna i hyttefeltet til dommeravhør i løpet av de nærmeste dagene.

- Skjønner gutten din hva det er som har skjedd?

- Både ja og nei. Han er forbausende rolig, det er ingen synlige tegn på at han har tatt skade av det.

Han så på en måte bare en mann med balltre og at en annen mann blødde etterpå.

Gutten så en annen vei idet slaget falt, ifølge Ulvestad.

- Heldigvis var han mer opptatt av å plukke bringebær enn å se på en mann med balltre, sier hun.

Angrep hverandre
Både de to som er pågrepet, og de to som ligger skadd på sykehuset, er siktet i drapssaken fra Nesodden. De to skadde er siktet for å ha knivstukket hverandre.

Ifølge politiadvokat Nina Prebe er alle de fire litauerne siktet for drap eller drapsforsøk, samt legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter.

Barna må vitne

Politiadvokat Nina Prebe sier at hendelsesforløpet fremdeles er uklart, og at de kartlegger hvem som er involvert, og deres roller i forhold til hverandre. Mye tyder likevel på at det ikke var alle de fire siktede som jaktet på avdøde.

Uklare roller
- De to på sykehus er siktet for legemsbeskadigelse mot hverandre, sier politiadvokat Nina Prebe.

Den ene er skadet i magen, mens den andre har knivstikk i ryggen. Prebe ønsker ikke å gi noen ytterligere opplysninger om de siktede litauerne.

- Det er for tidlig å si hva som er bakgrunnen for saken, og rollene er fortsatt uklare, sier hun. De to er ikke avhørt.

Nekter straffskyld

De to siktede som ble arrestert etter flukten gjennom skogen, er i varetekt og ble avhørt seint i går kveld, men begge nekter straffskyld ifølge forsvarerne Tor Erling Staff og Trond Dyvik.

- Han har gitt forklaring, men erkjenner ikke straffskyld, er alt Staff vil si etter klientmøtet.

Dyvik forteller at også hans klient nekter straffskyld.

- Han sier at han ikke er skyldig etter siktelsen, og at han har ikke har utført eller vært med på handlingene. Det har vært et kort avhør, som han avsluttet ganske raskt, men det er snakk om flere avhør i morgen, sier Dyvik.

Han vil ikke gi noen ytterligere detaljer om klientens bakgrunn.

De to pågrepne litauerne framstilles mest sannsynlig for fengsling i morgen.