TØFF KJÆRLIGHET:  Mange foreldre vet med seg selv at de burde vært mer konsekvente overfor barna sine, mener programleder og pappaforfatter Klaus Sonstad. 

Foto: Nina Hansen
TØFF KJÆRLIGHET: Mange foreldre vet med seg selv at de burde vært mer konsekvente overfor barna sine, mener programleder og pappaforfatter Klaus Sonstad. Foto: Nina HansenVis mer

- Barna mine ba meg være voksen

Ettergivende foreldre ødelegger for barna sine, advarer psykiater i ny bok. Klaus Sonstad (44) fikk beskjed om å sette tydelige grenser - av sine egne barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Mine barn har sagt til meg: Pappa, det er du som må sette grenser. Det er jo interessant, når barna dine forteller deg at det er du som må være voksen, sier programleder Klaus Sonstad til Dagbladet.

Den profilerte trebarnsfaren har tidligere skrevet ærlig om sitt pappaliv både i bokform og som avisspaltist. Han mener mange foreldre i dag kjenner på den samme utfordringen som ham i oppdragelsen: Å sette de grensene barna trenger.

- Jeg tror de fleste vet hva som er riktig. Når vi snur tvert om eller gir oss, vet vi egentlig at det er feil. Har jeg sagt at i dag spiser vi den middagen vi får servert, så går det ikke an gi etter og koke pasta likevel, sier Sonstad, som er kjent fra TV-programmer som «Kvelden er din» og «Klaus på kanten».

- Vi går nesten over lik for å gjøre ungene våre fornøyde. De blir så fornøyd at de blir misfornøyde og ulykkelige. Når du ikke opplever noen motstand, kan du ikke oppnå lykkefølelsen.

- Et svik I helgas utgave av Magasinet reises spørsmålet om hvorvidt moderne foreldre lar barna få for mye makt (krever Pluss-abonnement). Den svenske psykiateren David Eberhard hudfletter i sin siste bok «Hur barnen tog makten» dagens foreldre for å være ettergivende, og å gi barn valgmuligheter de ikke er modne for.

- Dagens barn bestemmer hvilke klær de skal gå med, hva familien skal spise, hvor familien skal dra på ferie, hva slags tv-programmer som skal ses. Vi har rett og slett overlatt makta i familien til barna våre. Det er et svik mot barna, sier Eberhard til Magasinet.

Han mener mangel på klare regler gjør barna uegnet til å møte voksenlivet, og mer utsatt for psykiske problemer som ungdommer.

Sonstad har forståelse for problemstillingen, men påpeker at denne formen for oppdragelse ikke alltid er en planlagt strategi.

- Én ting er at vi ønsker å gi barna det de vil ha, alt det gode i livet. Men i tillegg er vi jo selv utsatt for et krysspress og en tidsklemme som foreldre. Kompromissene blir ofte til under press. Vi står fast i en situasjon, og gir etter for å løse den for vår egen del der og da. Selv må jeg være ganske skjerpet for å klare å være konsekvent. Når jeg er ordentlig tilstede i rommet og virkelig ser barna mine, er det mye enklere å stå for det man mener og har bestemt.

Maste i timesvis Sonstad har to barn på elleve og fjorten år med sin ekskone, som han ble skilt fra i 2005. Han har også en treåring fra et samboerforhold som tok slutt i fjor høst.

TV 2-profilen forteller at han prøver å holde stramme rutiner på noen områder, og merker at barna trives med det.

- Med treåringen følger vi klokka ganske slavisk når det gjelder legging, og det funker. Det hender jeg har laget flere middager samme dag, men det gjør jeg ikke lenger, i hvert fall ikke på hverdager. Det er jo ren galskap, sier han, og deler et minne fra sin egen oppvekst.

- Moren min ble alenemor med tre barn da hun skilte seg. Vi var ganske fæle mot henne når vi ikke fikk det vi ønsket oss. En gang vile jeg ha dykkermaske og svømmeføtter. Jeg maste i timesvis, men mamma sto imot. Til slutt satt jeg utmattet på gulvet. Jeg husker at jeg kjente på følelsen det ga. Jeg gikk inn på kjøkkenet der mamma sto og vasket opp, og takket henne fordi hun hadde stått fast.

Mamma er sjef Blogger Susanne Kaluza (32) synes balansegangen mellom regler og frihet er noe av det mest krevende med familielivet.

- Jeg synes det er vanskelig hele tiden. Det er alle de vanskelige, fasitløse valgene du må ta hver bidige dag som foreldre. Barna skal ha tilstrekkelig frihet, tilstrekkelig ansvar og tilstrekkelig grenser, sier Kaluza, som nylig ble redaktør for Foreldre.no.

Hun vil likevel ikke være med på at dagens mødre og fedre er blitt for ettergivende.

- Jeg trenger ikke være bestevenn med barna mine hele tiden. Men jeg kan ikke si nei, nei, nei hele tiden heller. Vi må velge hva vi vil prioritere. Det er i tråd med både dagens foreldrebøker og mormors gamle husmorleksikon fra 1949. Forskjellene er ikke så store som vi liker å tro, men hver generasjon må tilpasse seg tida de lever i.

- Hvor mye får dine barn bestemme selv?

RETRO:  Barneoppdragelsen har ikke forandret seg så mye som noen vil ha det til, mener blogger og redaktør Susanne Kaluza.  Foto: Bjørn Langsem
RETRO: Barneoppdragelsen har ikke forandret seg så mye som noen vil ha det til, mener blogger og redaktør Susanne Kaluza. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Jeg og mannen min er er sjefene og bestemmer. Men barna får være med å påvirke i spørsmål de har kompetanse til å påvirke. Og der er det forskjell på treåringen og seksåringen. De får bestemme om de skal ha grønn eller gul genser i barnehagen, men ikke om de de skal bytte ut genseren med badedrakt. De kan ikke velge bort laksen til middag, men får bestemme om de vil spise den rå eller stekt.

Skrekkscenario Middagsbordet er en arena med klare regler hjemme hos Kaluza, hennes mann og deres to barn.

- Når det er middag, setter vi oss til bords alle sammen. Vi voksne skrur av mobilen, vi er jo ofte de mest uoppdragne, og barna legger bort lekene. Alle må smake på maten, og det er bare lov til å si pene ting om den. Men de trenger ikke spise opp, slik forrige generasjon foreldre ofte krevde. Og de kan få lage smilefjes på tallerkenen med ketsjup hvis de vil.

Hun tviler på at det finnes empiri som underbygger at dagens oppdragerstil ødelegger for barna senere i livet.

- All forskning viser at dagens ungdom er mer veloppdragne og klarer seg bedre enn noen generasjon før dem. De drikker mindre, gjør det bedre på skolen, tar lengre utdannelse, trener mer. Jeg får ikke skrekkscenariet til å stemme med det vi vet om virkeligheten, sier Kaluza, som har en fortid som journalist i Magasinet.

Forebygger konflikter Terje Ogden er forskningsdirektør ved Atferdssenteret og psykologiprofessor ved Universitetet i Oslo. Han mener det er to grøfter foreldre kan risikere å falle i.

- Noen gir nok barna for mange valg som de ikke har forutsetninger for å ta, dette må avpasses til barnets alder. Men den bevegelsen som har vært mot å ta barn på alvor, har veldig mye for seg. Vi vil ha ansvarlige barn, ikke lydige barn, sier han.

- Jeg er også redd for at vi kan ende opp med å demonisere barn, å fremstille dem som små monstre som har tatt all makten i hjemmet. Sånn er det jo ikke i det hele tatt. Og forskningen viser at norske ungdommer er mer konforme og veltilpassede enn noen gang, og gode venner med sine foreldre, sier han, og peker på de samme undersøkelsene som Susanne Kaluza.

- Den relativt liberale oppdragelsen, som ikke er en fri oppdragelse, ser ut til å fungere for de aller fleste.

- Kan den likevel være risikabel for barn som står i fare for å utvikle atferdsvansker?

- Ja, helt klart. Jo større utfordringer et barn har, desto mer er det avhengig av rutiner og forutsigbarhet i hverdagen for å skape trygghet. Det stiller krav til både foreldre og lærere om å være tydelige. Hvis barn har tydelige regler og rutiner, kan man forebygge mange konflikter og slippe å drive grensesetting etter at reglene er brutt, sier Ogden.

PROFESSOR:  Forskningsdirektør Terje Ogden ved Atferdssenteret.  Foto: Frank Karlsen
PROFESSOR: Forskningsdirektør Terje Ogden ved Atferdssenteret. Foto: Frank Karlsen Vis mer