Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Barna mine har mottatt drapstrusler

Wikileaks-sjefen sier han og familien har fått konkrete trusler fra amerikanske soldater.

TRUSLER MOT BARNA: Den ettersøkte Wikileaks-sjefen, Julian Assange, sier til den spanske avisa El País at høyreekstremistiske nettsteder har truet han og hans familie.  Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
TRUSLER MOT BARNA: Den ettersøkte Wikileaks-sjefen, Julian Assange, sier til den spanske avisa El País at høyreekstremistiske nettsteder har truet han og hans familie. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Ifølge den spanske avisa El País har Wikileaks-sjef Julian Assange mottatt konkrete drapstrusler fra amerikanske soldtater. Assange mistenkes for voldtekt og anklages for seksuell trakassering, og er etterlyst i Sverige gjennom Interpol.

Avisa skal ha fått kontakt med Assange via chat like over halv syv i går kveld. Ifølge avisa skal Assange ha virket rolig i måten han svarte på, men han innrømmer at de siste 24 timene har vært tøffe.

Trusler mot advokatene og barna Assange unnviker spørsmål som er knyttet til svensk politi, som forsøker å få kontakt med han angående de to anmeldelsene.

-  Vi har fått hundrevis av konkrete drapstrusler fra soldater i det amerikanske forsvaret etter forrige ukes lekkasje. Det er ikke uvanlig. Etter tidligere efaringer har vi vent oss til å ignorere disse og ikke bry oss om trusler fra islamistiske ekstremister.

Til tross for at Assange og de ansatte i Wikileaks er vant med å motta drapstrusler innrømmer Assange overfor avisa at situasjonen er endret.

- Situasjonen endret seg nylig til å gjelde trusler mot våre advokater og mine barn. Likevel, det er de konkrete oppfordringene om drap, og om å kidnappe og drepe oss fra samfunnstoper i USA som er de mest foruroligende.

Vil ikke gi andre ideer Assange ønsker imidlertid ikke å gå nærmere inn på hvem som har truet barna hans, men sender med et vedlegg til avisa hvor det foreligger en pris på hans hode.

- Det er satt en pris på mitt hode. Så jeg tror det er best å ikke gi andre ideer ved å snakke om barna mine. Likevel, noen høyreekstremistiske nettsteder har oppfordret til å angripe meg via mine sønner (ved å skade dem). Jeg forutså at dette kunne komme til å skje i april, derfor har jeg siden da vært nødt til å holde meg adskilt fra min familie, skriver Assange til avisa.

På spørsmål om Wikileaks fortsatt står sterkt svarer Assange:

- Organisasjonen er fortsatt sterk. Vi har mange tilhengere, men også mange motstandere. Det er dusinvis av mennesker som hjelper oss med å legge dokumenter ut på nettet, men det er likevel en svært tidkrevende prosess. Hvis dette er en kamp mellom amerikanske forsvarsstyrker og kampen for å bevare historien, sørger vi for at historien vil vinne.

- Før og etter «cablegate» Er siste ukes lekkasje den viktigste hittil?

- Dette er den største og vikigste avsløringen vi har hatt. Mye viktigere enn papirene fra Pentagon. Hvis det er bevis for at Obama godtok disse aksjonene bør han gå av.

Assange mener det fortsatt er tidlig å si hva konsekvensene av lekkasjen har å si.

- Det er alt for tidlig å si. Bølgene har begynt å spre seg over hele verden. Det er før og etter «cablegate» det vil bli snakket om i framtiden, avslutter Assange før han må logge av fra samtalen med avisa.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!