«Barna mine venter hver eneste dag på å høre fra pappa»

Mulla Krekars kone (39) er redd. For sine fire barn, og for framtida. For ett år siden skulle familien reise på ferie. Slik ble det ikke. Ektemannen dro alene. - Det eneste han sa før han dro, var at han ikke visste når han kom tilbake, men at han hadde viktig arbeid å utføre i Nord-Irak, sier kona til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede 21 år gammel giftet hun seg med mulla Krekar. Firebarnsmoren, som ikke vil ha navnet sitt offentliggjort, møter Dagbladet i Botanisk hage på Tøyen i Oslo. Med seg har hun Krekars bror som tolk.

- Mulla Krekar er blitt omtalt som en terrorist. Kjenner du til noen av virksomhetene hans?

- Jeg ble veldig overrasket da jeg leste at avisene framstilte ham som terrorist. Jeg kjenner ham bare som en god familiefar. Og jeg savner å ha noen å dele livet mitt med. Jeg håper han ringer meg snart slik at jeg får hørt stemmen hans, sier den 39 år gamle kvinnen.

39-åringen er nervøs, redd for å bli gjenkjent. Livet hennes er kaos. Hun og barna lever i uvisshet, i et fremmed land hvor myndighetene vil utvise deres far og ektemann.

- Jeg vet ingenting om hvordan han har det. Eller om han vet hva som foregår i Norge. Og at han kan bli utvist.

Savner far

Mulla Krekar fortalte sin kone at han jobber for en islamsk bevegelse i Nord-Irak.

- Vi hadde planlagt en ferie med barna, men en dag sto han der med koffert og klar til å reise alene. Det eneste han sa før han dro, var at han ikke visste når han kom tilbake, at han hadde viktig arbeid å gjøre i Nord-Irak og at han ikke ville være tilgjengelig på telefon, sier hun.

Mest oppgitt og lei seg er hun fordi dette går ut over barna:

- Alle de fire barna mine leter etter bilder av pappaen sin i avisene hver eneste dag. De er veldig redde for å bli stemplet.

Desperat datter

Krekars 16 år gamle datter kjemper for å reinvaske sin far. Til vennene sine tør hun ikke fortelle at mullaen er faren hennes. I hemmelighet har hun skrevet et brev til politiet.

- Faren min er ikke terrorist. Han er bare en god muslim og en snill far. Jeg føler meg så presset. Får ikke gjort verken lekser eller andre ting. Dette er det eneste jeg bryr meg om og tenker på, sier 16-åringen.

Med noen norskfeil, med løkkeskrift, på hvite ark har hun skrevet om «hemmelige bevis» på at faren er uskyldig.

- Alle. Alle er imot oss. Jeg er redd for kurdere i Norge. Mange var uenige med pappa, derfor vil de bare skade oss, sier hun provosert og bittert.

Isolerte

Ekteparet flyttet først til Peshawar i Pakistan, for så å bosette seg i Norge som kvoteflyktninger.

- Men etter fjorårets spekulasjoner om mulla Krekar og hans forbindelse med Osama bin Laden har vi hatt det veldig vanskelig i Norge. Ingen kurdere vil ha kontakt med oss, og jeg og mine fire barn holder oss for det meste hjemme, sier Krekars kone.

Deres sju år gamle sønn spurte hvorfor det var bilde av faren i avisene.

- Jeg svarte at norske myndigheter tror han er involvert i terror. «Hva er terror?» spurte han. Jeg blir så fortvilet.

- Ikke drapsmann

Nå vil hun bare få møte sin mann igjen.

- Jeg klarer ikke å tro på at min mann har drept noen. Jeg har vært gift med ham i flere år, og klarer bare ikke å tro på det, sier firebarnsmoren, som beskriver mulla Krekar som en belest, talefør og flink imam.

Både hun og barna frykter utvisning.

- Dersom mulla Krekar blir utvist, vil du og barna fortsette å bo i Norge?

- Jeg har ikke gjort noe galt! utbryter hun. - Hva har jeg gjort? Hvorfor må jeg betale? Jeg har da aldri vært med på noe av hans arbeid.

Hun følere seg hjemløs, og er bekymret for sine barn.

- Barna mine venter hver eneste dag på å høre fra pappa. De er ikke interessert i politikk, de vil bare leve et normalt liv i Norge, sier kona.

REDD: Mulla Krekars kone har ikke sett sin mann på ett år. - Jeg skal spørre Krekar hva han har drevet med når han kommer tilbake. Jeg kan bare tro at han er terrorist dersom han selv sier det, sier hun til Dagbladet.