Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barna møtte pappa etter 60 år - for å ta farvel

Tårene rant da Yoon Ki-dal (88) i dag møtte sin sønn og to døtre for første og kanskje siste gang på nesten 60 år.

SÅRT GJENSYN: Sørkoreanske Yoon Ki-dal (t.h.) måtte forlate barna da han rømte til Sør-Korea i 1951. De tre barna (t.v.)ble igjen i Nord-Korea. I dag fikk han se dem igjen for første gang på 58 år. Foto: SCANPIX
SÅRT GJENSYN: Sørkoreanske Yoon Ki-dal (t.h.) måtte forlate barna da han rømte til Sør-Korea i 1951. De tre barna (t.v.)ble igjen i Nord-Korea. I dag fikk han se dem igjen for første gang på 58 år. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Sorg ble blandet med glede på hotellet ved Kumgang-fjellet i Nord-Korea da 97 tilårskomne sørkoreanerne møtte sine slektninger, melder NTB og AP.

Mange av de nære familiemedlemmer har ikke har sett hverandre på nesten 60 år.

Gjensyn med avskjed
De aller fleste sørkoreanere som ennå leter etter slektninger i nord, er 70 år eller mer. I og med at mange av dem er så gamle, dreide mye seg om å ta farvel lørdag.

— Jeg har hatt dårlig samvittighet hver dag for at jeg reiste fra deg da du bare var tre år gammel, sa Kim Hye-Kyong (83)
ifølge NTB da hun møtte sin datter for første gang siden Koreakrigen.

— Ikke bekymre deg, jeg har det bra her, svarte datteren mens hun holdt hardt i morens hånd.

Splittet av krigen
Et stort antall familier ble splittet da den amerikansk-ledede FN-styrken trakk seg tilbake i 1951.

Etter to års stans, har Nord- og Sør-Korea tatt opp igjen praksisen med å la familier som ble splittet under krigen på 1950-tallet få besøke hverandre.

— Jeg trodde ikke atskillelsen skulle bli langvarig. Jeg hadde ikke kunnet forestille meg at det skulle ta 58 år, sa Lim Man-Yop.

92-åringen reiste lørdag over grensen til nord for å treffe de to døtrene hun forlot da hun flyktet til sør i 1951.

Forlot døtrene
— Jeg hadde fem barn. To av dem overlot jeg til mine foreldre, mens jeg tok med meg de tre andre, forteller hun med tårer i øynene.

TÅREVÅTT GJENSYN. Sørkoreanske Lee Jung-Ho (t.v.) gråter etter gjenforeningen med sin storebror Lee Kwe-Suk. Storebroren ble under krigen tatt som krigsfange av Nord-Korea, og har siden befunnet seg på feil side av grensa. Foto: Scanpic
TÅREVÅTT GJENSYN. Sørkoreanske Lee Jung-Ho (t.v.) gråter etter gjenforeningen med sin storebror Lee Kwe-Suk. Storebroren ble under krigen tatt som krigsfange av Nord-Korea, og har siden befunnet seg på feil side av grensa. Foto: Scanpic Vis mer

Hun hadde tatt med seg varme dunjakker som døtrene i det kaldere nord skulle få.

Mistet siste sjanse
Til sammen 97 eldre sørkoreanere reiste lørdag over grensen til Nord-Korea.

Tre av de 100 utvalgte var imidlertid for skrøpelige til å kunne dra, deriblant 96 år gamle Park Yang-Sil.  Hun gikk dermed glipp av den kanskje siste sjansen til å få treffe sin 61 år gamle datter.

— Jeg har alltid hatt sterk skyldfølelse for at jeg ikke tok meg av datteren min. Nå er det enda verre ettersom vi ikke kan møtes, sa hun.

Fra nord til sør
I løpet av den kommende uken skal en tilsvarende reise gjennomføres, men andre veien. Da reiser 100 nordkoreanere over grensen for å treffe sine slektninger i sør.
Gjenforeningsprogrammet startet i 2000, men ble lagt på is da forholdet mellom Nord- og Sør-Korea forverret seg for to år siden.

Koreakrigen varte fra 25. juni 1950 til en våpenhvile trådte i kraft 27. juli 1953. Teknisk sett pågår konflikten fremdeles ettersom det aldri ble etablert en varig fredsavtale etter at kamphandlingene opphørte.

En deklarasjon om fred ble signert mellom de to koreanske statene 4. oktober 2007 og målet er fortsatt å erstatte våpenhvilen med en fredsavtale.

MØTTE MAMMA: Sørkoreanske Lee Chul-Gun gråter etter å ha møtt sin sønn for første gang på 58 år. Foto: Scanpix
MØTTE MAMMA: Sørkoreanske Lee Chul-Gun gråter etter å ha møtt sin sønn for første gang på 58 år. Foto: Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media