TIL MINNE: Blomster og lys er satt ut ved huset i Sagvåg på Stord der en tre år gamle gutt ble drept av sin 13 år gamle fosterbror torsdag 10. oktober. Saken har ingen direkte kobling til forskningen om biologiske barn i fosterfamilier. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TIL MINNE: Blomster og lys er satt ut ved huset i Sagvåg på Stord der en tre år gamle gutt ble drept av sin 13 år gamle fosterbror torsdag 10. oktober. Saken har ingen direkte kobling til forskningen om biologiske barn i fosterfamilier. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Barna opplever stress, belastninger og bekymringer

Ny forskning viser at barn som har fostersøsken ofte blir glemt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nærmere 10.000 barn og unge var i 2011 bosatt i fosterhjem, og behovet for et fosterhjem øker hvert år.

Det viser tall fra nettstedet Fosterhjem.no som drives av Barne-, ungdoms- og familieetaten.

Cecilie Revheim-Rafaelsen har skrevet masteroppgave om belastningene som de biologiske barna utsettes for, og forskningen viser at de kan utvikle psykososiale problemer, sier hun til Vårt Land i dag.

- De biologiske barna opplever stress, belastninger og bekymringer som knyttes direkte til det at familien er et fosterhjem. Dette er ting andre barn skånes mot, sier Revheim-Rafaelsen til avisa.

I masteroppgaven har Revheim-Rafaelsen intervjuet ti ansatte, hvor flere blant annet har mange års erfaring med fosterhjemsomsorg og flere av dem er barnevernsledere.

TRAGISK BUDSKAP: Politiadvokat Bård Njøsen (fra venstre), lensmann Bernt Norvalls og etterforskningsleder Oddbjørn Laurhammer fortalte om de tragiske omstendighetene på en 
pressekonferanse forrige fredag. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
TRAGISK BUDSKAP: Politiadvokat Bård Njøsen (fra venstre), lensmann Bernt Norvalls og etterforskningsleder Oddbjørn Laurhammer fortalte om de tragiske omstendighetene på en pressekonferanse forrige fredag. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

Saken har ingen direkte kobling til saken hvor en 13-åring drepte sin tre år gamle fosterbror på Stord i Hordaland i forrige uke.

Etterlyser tiltak Cecilie Revheim-Rafaelsen sier videre til Vårt Land at mange barnevernsarbeidere opplever at det mangler konkrete retningslinjer for hvordan biologiske barn skal inkluderes i utredninger og oppfølginger.

- Mange føler i tillegg at de av og til går på akkord med egne faglige vurderinger, sier Revheim-Rafaelsen som utarbeidet masteroppgaven ved Universitetet i Agder mai 2013.

Generalsekretær i Norsk Fosterhjemsforening, Tove Wahlstrøm, er ifølge avisa enig med Revheim-Rafaelsen. Generalsekretæren sier de tidligere har etterlyst at det offentlige må ta tak gjennom oppfølging og i selve rekrutteringsfasen.

- Disse barna er en stor del av hjemmet og må ikke glemmes, sier Wahlstrøm til Vårt Land.