Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Barna rekker ikke å glede seg over gaven før det er en ny pakke som skal åpnes

Slik får du fornøyde barn og mindre gavefokus.

JULESTEMNING: Sigrid Simonsen (23) og Randi Randal (50) fra Narvik er på besøk i hovedstaden og benytter sjansen til å besøke julemarkedet i Spikersuppa.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
JULESTEMNING: Sigrid Simonsen (23) og Randi Randal (50) fra Narvik er på besøk i hovedstaden og benytter sjansen til å besøke julemarkedet i Spikersuppa. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forskjeller mellom familier med god og dårlig økonomi blir tydeligere i jula, fastslår forsker Anita Borch ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

- Noen har råd til å kjøpe dyre gaver, andre ikke. Slike forskjeller gir grobunn for kjøpepress. Voksne kan nok på mange måter leve med at de får lite julegaver, men barn er kanskje mer sårbare i en slik situasjon. De sammenlikner gjerne egne gaver med hva andre barn får, sier forskeren.

Økning på 10 prosent Ifølge en ny undersøkelse Ipsos MMI har utført for DNB, planlegger vi i snitt å bruke 6165 kroner på årets julegaver. Det er en økning på 10 prosent fra i fjor.

Til sammen vil nordmenn bruke 25,5 milliarder kroner på årets julegavehandel.

Julegaveinnkjøpet kan bli enda høyere, tror forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

DYRE GAVER: Ifølge en ny undersøkelse Ipsos MMI har utført for DNB, planlegger vi i snitt å bruke 6165 kroner på årets julegaver. Det er en økning på 10 prosent fra i fjor. Foto: COLOURBOX
DYRE GAVER: Ifølge en ny undersøkelse Ipsos MMI har utført for DNB, planlegger vi i snitt å bruke 6165 kroner på årets julegaver. Det er en økning på 10 prosent fra i fjor. Foto: COLOURBOX Vis mer

- I undersøkelsen sier nærmere to av fem at de ender opp med å kjøpe dyrere julegaver enn de i utgangspunktet hadde planlagt. Bare 5 prosent har satt opp budsjett for jula, sier hun.

Kjøpepress Kjøpepresset og fokuset på gaver fratar mange gleden over tida vi går i møte, mener Kristin Oudmayer, prosjektleder i Unicef Norge.

- Vi har de siste åra fått henvendelser fra flere voksne som sier de gruer seg til jul fordi de ikke kan gi barna sine de gavene de opplever det er en forventning om at man skal gi, sier hun.

Det er et faktum at barn mer enn gjerne viser frem og skryter av det de får, påpeker Oudmayer.

- Mange voksne tenker at barna forventer det - fordi «alle andre får det» - men synes å glemme at barnas forventninger i stor grad styres av våre egne, og derfor også kan justeres. Så lenge vi voksne lar oss styre av ytre forventninger, og fortsetter å bidra til å øke både forbruk og kjøpepress, vil forskjellene fortsette å vokse, sier hun.

KJØPELYSTNE: Mange kjøper mer gaver enn de hadde planlagt, ifølge forbrukerøkonom Siløje Sandmæl i DNB. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
KJØPELYSTNE: Mange kjøper mer gaver enn de hadde planlagt, ifølge forbrukerøkonom Siløje Sandmæl i DNB. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

Det er ikke uvanlig at barna sammenlikner ønskelistene før og etter jul, mener Oudmayer.

- Vi har vært i kontakt med foreldre som forteller at barna lurer på hva de skal fortelle vennene når de kommer på skolen. De synes det er flaut å måtte fortelle om helt vanlige bruksting som andre får ellers i året, og at de ikke har fått noe «spesielt». Vårt råd er å være ærlige. I det øyeblikket foreldre oppfordrer barna til å pynte på sannheten, formidler de samtidig at det er grunn til ikke å være fornøyd med det de har fått.

-Hyggeligst å gjøre noe sammen -Det viktigste er å kose seg sammen med dem man er glad i, lage god mat og sørge for at stemningen er god, mener Sigrid Simonsen (23) og Randi Randal (50).

Mor og datter er på besøk i hovedstaden for å se Romeo og Julie i Operaen og Billy Elliot på Folketeatret. De benytter også sjansen til å titte litt på julegaver og besøke julemarkedet i Spikersuppa.

-Det er åpenbart at vi har altfor god råd og ikke trenger å tenke på hvor mye ting koster og om vi egentlig har behov for alt det vi handler inn, sier Randal.

Hun foretrekker å gi bort opplevelser, for eksempel teater eller liknende.

-Det er aller hyggeligst når man kan gjøre noe sammen, sier hun.

Mor ønsker seg ingenting Sigrid Simonsen er blitt mer bevisst på å ønske seg ting hun faktisk trenger. Årets julegaveønske er fjellsko.

-Jeg ser at mye har endret seg på få år. Da jeg var 16 var det en helt annen tid. Jeg registrerer at de yngre generasjonene i dag er mer opptatt av hva venner får i julegave. Det gjenspeiler seg nok i ønskelistene, sier hun.

-Jeg har bonusbarnebarn, og det beste de fikk til jul for to år siden var selve esken gavene lå i. Den klipte de hull og bygget hus. Jeg vet ikke om gaven ble montert engang, forteller mamma Randi.

Hun ønsker seg ingenting til jul. Hjemme i Narvik har hun og mannen nylig flyttet fra hus til leilighet. De har det meste de trenger, sier hun.

-Jeg har aldri brydd meg om hva andre foreldre gir til sine barn, jeg gjør som jeg selv vil. Det er viktig å reflektere rundt hva barna egentlig trenger, slik at man ikke tar helt av, sier hun.

Redde for å skuffe Det er vanskelig å bli enige med andre foreldre om hvilket gavenivå man skal legge seg på internt i familiene, mener SIFO-forsker Anita Borch.

- Alle familier opererer i ulike gavenettverk, så man kan ikke diskutere dette med skolen eller naboen.  Er det snakk om skoleball, kan man bli enige med foreldrene om hvor mye penger dette skal koste, men det samme er ikke mulig med julegaver, sier hun.

Silje Sandmæl i DNB tror mange føler på at de må kjøpe fine og dyre gaver for ikke å skuffe på julaften.

- Forventningene til oss selv er nok langt større enn mottaker av gaven.  Spenningen for barna er gjerne pakkene og julenissen. De tenker ikke på kronebeløpet som vi gjør. Om du kjøper en gave til 50 eller 500 kroner har ingenting å si så lenge gaven faller i smak. Fotballkort kan være en vinner framfor en dyr gave, sier hun.

Når barna blir større kan man føle mer på presset og gaveønskene kan være dyrere, mener Sandmæl.

- Her gjelder det å snakke med barna om penger slik at de forstår hvorfor man eventuelt ikke har råd til å innfri. Å blakke seg på julegaver er ingen god idé. Hva med å gi barna penger slik at de kan spare opp til resten selv eller spleise med flere i familien? Selv har jeg gitt barna mine mye brukt til jul, for eksempel slalåmsko- og ski. Jula handler ikke om kronebeløp, men å gi noe du mener vil glede andre, sier hun.

For mange gaver Maria Setsaas, forbrukerøkonom i Danske Bank, tror selv barn kan synes det blir i overkant mange gaver i jula.

- De rekker ikke å glede seg over gaven før det er en ny pakke som skal åpnes, sier hun.

Også tall fra Danske Bank viser at flere skal bruke mer på julegaver i år. Sammenliknet med fjoråret er det en sterk økning i tallet på menn og kvinner som vil bruke mer enn 7000 kroner på årets julegaveshopping.

- Rekordlave boliglånsrenter, lav arbeidsledighet, gode lønninger og stigende boligpriser kan være årsaker til at nordmenn har mer å rutte med sammenliknet med andre land i Europa som sliter med høy arbeidsledighet og økonomisk uro, sier Setsaas.

SAMMENLIKNER: Det er ikke uvanlig at barn sammenlikner ønskelister før og etter jul, mener Kristin Oudmayer, prosjektleder i Unicef Norge. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
SAMMENLIKNER: Det er ikke uvanlig at barn sammenlikner ønskelister før og etter jul, mener Kristin Oudmayer, prosjektleder i Unicef Norge. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling