Barna sang bursdagssangen for krigshelten Joachim (95)

Den siste gjenlevende etter tungtvannsaksjonen hedret på sin 95-årsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ÅLESUND (Dagbladet): Den siste gjenlevende fra tungtvannsaksjonen på Vemork i februar 1943, Joachim Holmboe Rønneberg (95), ble hedret med bursdagssang og statue i hjembyen Ålesund.

Byen var i feststemning da prinsesse Astrid fru Ferner kom til byens rådhusplass for å avduke kunstner Håkon Anton Fagerås' statue av Rønneberg.

- Det er jo en ære å få møte ham igjen. Første gang var i 1945, men det var jo ikke så mye vi barna forsto av alt som var skjedd den gangen. Etter hvert forsto vi jo mer av hvor viktig dette var, fortalte prinsessen etter avdukingen.

- Jeg har sett utstyret de hadde med seg under aksjonen. De var jo på vinterfjellet, og når jeg ser det de hadde på seg, er det jo et mirakel at de ikke frøs i hjel.

Lokal aksjon Det har i lengre tid vært arbeidet lokalt for å få opp en statue av bysbarnet Rønneberg. Et bredt samarbeid mellom Rotary, en bank, byens museum og Ålesund kommune førte fram, og i dag ble det folkefest og avduking.

Arrangørene hadde lagt avdukingen til Joachim Rønnebergs 95-årsdag. Dermed ble det ikke bare en flott statue av en fjellklatrende krigshelt, men også bursdagssang.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer