Barna sang bursdagssangen for krigshelten Joachim (95)

Den siste gjenlevende etter tungtvannsaksjonen hedret på sin 95-årsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

ÅLESUND (Dagbladet): Den siste gjenlevende fra tungtvannsaksjonen på Vemork i februar 1943, Joachim Holmboe Rønneberg (95), ble hedret med bursdagssang og statue i hjembyen Ålesund.

Byen var i feststemning da prinsesse Astrid fru Ferner kom til byens rådhusplass for å avduke kunstner Håkon Anton Fagerås' statue av Rønneberg.

- Det er jo en ære å få møte ham igjen. Første gang var i 1945, men det var jo ikke så mye vi barna forsto av alt som var skjedd den gangen. Etter hvert forsto vi jo mer av hvor viktig dette var, fortalte prinsessen etter avdukingen.

- Jeg har sett utstyret de hadde med seg under aksjonen. De var jo på vinterfjellet, og når jeg ser det de hadde på seg, er det jo et mirakel at de ikke frøs i hjel.

Lokal aksjon Det har i lengre tid vært arbeidet lokalt for å få opp en statue av bysbarnet Rønneberg. Et bredt samarbeid mellom Rotary, en bank, byens museum og Ålesund kommune førte fram, og i dag ble det folkefest og avduking.

Arrangørene hadde lagt avdukingen til Joachim Rønnebergs 95-årsdag. Dermed ble det ikke bare en flott statue av en fjellklatrende krigshelt, men også bursdagssang.

Barna i Volsdalen barnekor gikk ned fra podiet og flokket seg rundt Rønneberg, som på sin side så ut til å storkose seg sammen med dem. (Se video.)

Måtte stoppes Det var natt til 28.februar 1943 ni norske sabotører tok seg fram til tungtvannsfabrikken på Vemork i Rjukan.

De allierte fryktet at Hitler ville klare å lage ei atombombe av de verdifulle dråpene med tungtvann. Derfor var det viktig å få stoppet produksjonen, noe de tidligere forsøkte ved å bombe fabrikken, uten hell.

Det ble derfor bestemt at en måtte forsøke å sette inn sabotører for å sprenge fabrikken. Gruppa Swallow/Gunnerside, tilhørende Kompani Linge, ble satt inn.

Joachim Rønneberg var leder for gruppa, og etter strabasiøse døgn til fjells i kalde februardøgn skulle de endelig lykkes.

Aksjonen fikk navnet «Operasjon Gunnerside», en aksjon som også er filmatisert to ganger.

Det hele ble betegnet som en suksess, og uten at de norske sabotørene trengte å avfyre så mye som et eneste skudd.

Framhevet gruppa Hovedpersonen selv hadde satt som betingelse at også navnene på de andre i aksjonene gruppa var med på, skulle komme med på statuen.

Joachim Rønneberg er kjent for å ikke framheve seg selv og sin rolle, men hele gruppen. Noe den pensjonerte redaksjonssjefen i NRK har gjort i alle sine foredrag etter at han ble pensjonist.

- Hva syns du om dagen og statuen, Rønneberg?

- Det er helt fantastisk å få oppleve, og statuen syns jeg ble fin. Det aller viktigste er like vel at vi ikke glemmer. Fred og frihet er ingen selvfølge, sier Rønneberg til Dagbladet.

 SABOTØREN:   Prinsesse Astrid fru Ferner avduket kunstner Håkon Anton Fagerås' statue av tungtvannssabotøren Joachim H. Rønneberg (t.h.).
Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet
SABOTØREN: Prinsesse Astrid fru Ferner avduket kunstner Håkon Anton Fagerås' statue av tungtvannssabotøren Joachim H. Rønneberg (t.h.). Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer