HELTER:   Brannmester Gunnleif Byberg (til høyre) har all grunn til å rose sine to dykkere Tom Amundsen (t.v.) og Raymon Wikre. FOTO: HUNG NGO.
HELTER: Brannmester Gunnleif Byberg (til høyre) har all grunn til å rose sine to dykkere Tom Amundsen (t.v.) og Raymon Wikre. FOTO: HUNG NGO.Vis mer

Barna satt fastspent i baksetet på sjøbunnen

Fortsatt livstruende for gutt (3), jente (6) og 17-åring. Reddet opp på rekordtid i Stavanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Tilstanden er ved 15.30-tiden i dag fortsatt kritisk, livstruende og stabil for de to små barna og 17-åringen som havnet på bunnen av havnebassenget ved Tasta utenfor Stavanger i går.

Ei jente (6) ligger på intensivdelingen på Haukeland i Bergen, mens hennes bror (3) og 17-åringen fortsatt er til behandling ved Stavanger Universitetssjukehus.

De tre ble reddet ut av bilen på 11 meters dyp og opp til overflaten så raskt som det er praktisk mulig å gjennomføre.

De tre var oppe av sjøen 13 minutter etter at den første meldingen om ulykken var kommet til politi og brannvesen. 

Dykkerne brukte fem minutter Først brukte brannvesenets dykkerteam åtte minutter fram til kaikanten. Og det tok fem minutter fra dykkerne hoppet i vannet til de tre var brakt opp.

- Jeg tror ikke vi mistet mange sekunder på veien. Alt var klart på kaia til å gå rett i sjøen, sier brigadesjef Per Halvorsen i brannvesenet til Dagbladet. 

Fastspent i baksetet Dykkerne møtte et dramatisk åsted på bunnen, om lag 20 meter fra kaikanten.

Bilen, en Nissan stasjonsvogn lå på taket med de to barna fastspent i seler i baksetet.

- Dykkerne måtte knuse ei rute i bilen. Barna satt fastspent slik de skal etter trafikkreglene. Den ene selen  var forholdsvis enkel å utløse, mens det var litt mer komplisert å få løs det andre barnet, sier brigadesjefen, som var på kaia under kollegenes redningsdåd.

Også 17-åringen var på bunnen ved bilen da dykkerne kom ned, men søndag var det fortsatt ikke helt klart for brigadesjefen om han hadde kommet seg ut for egen hjelp.

Politiet hadde ved 15-tiden ennå ikke fått kontakt med vitner som har sett hva som skjedde da bilen kjørte utfor kaikanten, som hadde en 15 - 20 centimeter høy stålskinne som skjerm.

Søker vitner
 Så snart vi får tak i en tolk håper vi å få et riss av det som har skjedd fra den 26 år gamle faren til de to barna. Det er uansett ikke aktuelt å avhøre han nå. Han har vært i sjokk, og har nok med farsrollen for to barn som kjemper for livet, sier politiadvokat Ann-Bjørg Ingebrigtsen i Rogaland politidistrikt til Dagbladet.

Alle de involverte kommer fra Burma, og 26-åringen snakker verken norsk eller engelsk.

Politiet er foreløpig ikke sikre på om han kom seg ut av bilen før den sank eller om han sto på kaia og hoppet ut i havnebassenget da han så bilen forsvinne over kanten.

Politiet har ikke funnet tolk i lokalområdet i løpet av helgen.

Mysterium Brigadesjef Per Halvorsen betegner foretsatt utforkjøringen som et mysterium.

Bilen må ha hatt noe fart for å passere over stålkanten.

- Det er en bakke like bak der. Hvis bilen har begynt å rulle under parkering skulle den ha slått av fart på flata fram mot kanten. Dette kan jeg ikke gi noen forklaring på, sier Halvorsen til Dagbladet.