Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Barna skal gi meg et hint når jeg er blitt helt sprø

Kong Harald har ingen planer om å pensjonere seg enda.

STATSBESØK 
Dronning Sonja (f.v.), kong Harald, president Danilo Türk og Barbara  Miklic Türk under mottagelsesseremonien på Brdo slott i Ljubljana i forbindelse med statsbesøket i Slovenia mandag.
Foto: Lise Åserud / Scanpix
STATSBESØK Dronning Sonja (f.v.), kong Harald, president Danilo Türk og Barbara Miklic Türk under mottagelsesseremonien på Brdo slott i Ljubljana i forbindelse med statsbesøket i Slovenia mandag. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kongeparet ankom Slovenia tidlig mandag ettermiddag og reiste rett til den offisielle velkomstseremonien med landets presidentpar på Brdo slott. Der ble det også undertegnet en ny intensjonsavtale mellom Norge og Slovenia.

På pressemøtet etterpå var det en slovensk journalist som spurte kong Harald om han ikke vurderer å pensjonere seg siden han nå er passert 74 år.

- Det er et spørsmål jeg får ofte, svarte kongen og tok en liten kunstpause mens det ble stille i salen med pressefolk, politikere og offisielle representanter.

- Så lenge jeg er i form til det, kommer jeg til å fortsette i jobben min, slo kongen fast og la til at formen hans slett ikke tilsier at han skal gå av.

Ikke gyngestolklar Hensikten med det to dager lange statsbesøket er å styrke og videreutvikle samarbeidet mellom Norge og Slovenia.

Parallelt med seminarer for næringslivet har kongeparet et tett program. Det blir svært lange dager for kong Harald og dronning Sonja, som også skal på statsbesøk til Kroatia senere denne uka. Kongen understreker at han ikke vil ha det annerledes:

- Jeg kan ikke bare sette meg i gyngestolen. Det er jo fint å ha noe å gjøre også.

Sammen med Slovenias president Danilo Türk stilte han opp for pressen etter at statssekretær Erik Lahnstein og Slovenias minister for lokalt selvstyre og distriktspolitikk, Bostjan ?eks, hadde undertegnet en ny intensjonsavtale mellom landene.

Norsk støtte Avtalen innebærer blant annet en 40 prosents økning i norsk økonomisk støtte til Slovenia via EØS-finansierte prosjekter fram til 2014. Pengene skal bidra til å fremme den økonomiske og sosiale utviklingen i Slovenia.

Folkehelse, kulturarv, miljøvern og sivilt samfunn er prioriterte områder.

Med på reisen til Slovenia har kongeparet også blant andre justisminister Knut Storberget. På reisen til Kroatia torsdag og fredag er planen at helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen skal være med.

Dametur Etter pressemøtet mandag dro kong Harald for å møte den slovenske parlamentspresidenten og deretter statsministeren. Mens kong Harald tok seg av de politiske samtalene, tok dronning Sonja seg tid til en svipptur til arkitekten Jo?e Plecniks hus sammen med Slovenias førstedame Barbara Miklic Türk.

Hovedstaden Ljubljana er preget av arkitekten Joe Plecniks praktbygninger og løsninger, og hans tidligere hjem ble gjort om til museum etter hans død i 1957.

Dronning Sonja ga uttrykk for at hun var mektig imponert etter å ha blitt guidet gjennom utstillingen der.

Hensyn til barna Da han ble spurt om han vurderte pensjon, understreket kongen også at dette handler mye om å ta hensyn til hele familien og alles behov.

- Min sønn og svigerdatter har fremdeles små barn. Jeg syns de skal få være foreldre litt lenger. De vil tidsnok få mye ansvar, konstaterer kong Harald.

Han avslørte deretter at han har lovet å høre på gode råd:

- Jeg har en avtale med mine barn om at de skal gi meg et hint den dagen de syns at jeg er blitt fullstendig sprø.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media