Erna om norske fremmedkrigerne i Syria:

- Barna skal ikke lide for foreldrenes valg

Norske fremmedkrigere i Syria har rett til å vende tilbake til Norge, fastslår statsminister Erna Solberg. Det gjelder også barna deres.

IKKE FORSVUNNET: Trusselen fra IS er ikke borte, selv om de har mistet kontrollen over territoriene sine, sier statsminister Erna Solberg. Hun er i helgen i München i forbindelse med den store sikkerhetskonferansen der. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MÜNCHEN (Dagbladet):

Den norske linja er klar: Dersom fremmedkrigere med norsk pass oppsøker en norsk utenriksstasjon, for eksempel i Syrias naboland Tyrkia, så vil de ha krav på hjelp. Barna deres vil også ha en rett til å komme til Norge.

TIL NORGE: Fremmedkrigere med norsk pass har rett til å komme til Norge, sier Erna Solberg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TIL NORGE: Fremmedkrigere med norsk pass har rett til å komme til Norge, sier Erna Solberg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Alle norske statsborgere har rett til å komme til Norge, sier statsminister Erna Solberg (H) til Dagbladet. Hun understreker at nordmenn som har gått i IS’ tjeneste vil bli straffeforfulgt.

- Men barn skal ikke lide for foreldrenes valg. Dersom det kommer barn av fremmedkrigere til Norge, må vi finne en god måte å ta vare på dem på, sier hun.

Rundt 30 fremmedkrigere

Etter det Dagbladet får opplyst vil det bli gjennomført DNA-tester av barna som norske fremmedkrigere i en gitt situasjon skulle ønske å ta med seg til Norge.

Statsministeren sier det oppholder seg rundt 30 norske fremmedkrigere i Syria, men understreker at anslaget er usikkert.

- Vi har ca., 30 som vi tror er i live, og som er i Syria. Så kan det være flere, for det er et like stort antall som vi tror er døde, sier Solberg.

Som Dagbladet fortalte i forrige uke, anslår PST at det oppholder seg rundt 40 barn med norsk tilknytning i Syria. Mange av disse barna vil ha rett til å komme til Norge, men Solberg sier det er uaktuelt for norske myndigheter å gå aktivt inn i Syria for å hente dem ut.

- Vi vil ikke sende folk inn for å hente noen ut. Det ville være å utsette folk for fare, sier hun.

Stoltenberg: - Reell trussel

Solberg har i helga vært i München i forbindelse med den årvisse sikkerhetskonferansen. Til stede er regjeringssjefer og utenriksministre fra en rekke land. NATO-sjef Jens Stoltenberg er også på plass.

NATO-sjef Jens Stoltenberg noterer en viktig seier i Syria-krigen, men er urolig for at IS kan prøve å etablere seg andre steder, for eksempel i Afghanistan. Video: Mats Rønning og Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Han sier trusselen fra fremmedkrigere er «veldig reell».

- NATO-land bruker en del tid på å utveksle etterretning, informasjon og samordne hvordan man skal håndtere spørsmål knyttet til fremmedkrigere som ønsker å komme hjem, sier Stoltenberg til Dagbladet.

- Det er viktig å vite hvem de er og hva de har gjort. Mange vil jo måtte møte i en rettssal fordi de har vært ansvarlige for forferdelige handlinger mot mennesker i Irak og Syria, andre er barn og ektefeller. Uansett må det håndteres, sier NATO-sjefen.

Ikke borte

Lørdag kunngjorde Observatørgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) at USA-støttede syriske opprørere har tatt kontroll over IS' siste enklave i Syria.

- Det er en milepæl, en viktig seier. Det er ikke lenge siden IS kontrollerte et landområde på størrelsen med Storbritannia og 3 millioner mennesker var under deres brutale kontroll, sier Stoltenberg.

Han advarer imidlertid mot å tro at trusselen fra IS er borte.

- Det er ikke sånn at kampen mot IS er over. Det er fortsatt en organisasjon som eksisterer og som vil operere i Irak og Syria. Vi må også unngå at det kalifatet som de har tapt i Irak og Syria, nå plutselig oppstår i Afghanistan, sier NATO-sjefen.

USA ut?

Nå er spørsmålet hva USA gjør, om landet kommer til å trekke sine styrker ut av Syria. Det mener statsminister Erna Solberg vil kunne få uheldige følger.

- Å ha et lite amerikansk nærvær når Syrias endelige strukturer blir satt, vil være krevende for de demokratiske kreftene i landet. Da er det Iran, Tyrkia og Russland som har den største innflytelsen, og det tror jeg er uheldig for den demokratiske utviklingen i Syria, sier Solberg.

NATO-sjef Jens Stoltenberg er ikke like direkte når Dagbladet spør om han tror USA vil komme til å trekke seg ut. Stoltenberg møtte den amerikanske visepresidenten Mike Pence i München lørdag.

- Ingen ønsker å være på bakken i Syria lenger enn nødvendig. NATO er ikke på bakken i Syria, men overlater den vurderingen til landene som er der, sier han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer