- Barna skal kidnappes

En rekke utlendinger ber nå politiet innstendig om å ha høyeste beredskap rundt barna til Anooshe. Kilder sier til Dagbladet at de har overhørt snakk om konkrete planer om kidnapping av de to små guttene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi vet med sikkerhet at det planlegges å kidnappe barna. Anooshes ektemann og hans familie viser ingen nåde, forteller kilder til Dagbladet.

Flere av kildene som Dagbladet har snakket med, har hørt snakk om planer om kidnapping av barna. Kildene er av utenlandsk opprinnelse og hadde nært kjennskap til forholdene rundt afghanske Anooshe Sediq Ghulam (22) og den fraseparerte ektemannen Zahirudin Shamsi (32). De er ikke i tvil om at guttene på seks og sju år nå er i stor fare.

Til avhør

En av kildene var lørdag til avhør hos etterforskere fra Nordmøre og Romsdal politidistrikt. Han fortalte politiet at barnas far har gitt ordre om at når han har drept Anooshe og fengsles, skal barna kidnappes. De skal bringes enten til Afghanistan eller til familiens eiendommer i Iran. Ordren om å gjennomføre kidnappingen er gitt til to yngre brødre. De kom som flyktninger til Norge etter at Anooshe og ektemannen flyttet hit.

- Av hensyn til etterforskningen vil jeg ikke kommentere Dagbladets opplysninger, sier presseansvarlig ved Nordmøre og Romsdal politidistrikt, Åge Gustad.

Barnevernet i Eide kommune har overtatt omsorgen for småguttene. De lever nå i skjul hos en norsk familie. Politiet er ansvarlig for barnas sikkerhet.

Krigsherrer

Dagbladets kilder ber om full anonymitet. De forteller at de er redde for Shamsi og hans familie. Familien er usbekere og er en av de mektigste og rikeste militærfamiliene i den nordvestlige delen av Afghanistan med kontakter og bånd inn i den nåværende regjeringen. Andre familiemedlemmer befinner seg i europeiske land.

- Som far til barna kan Shamsi aldri akseptere at guttene tas fra ham og at de vokser opp hos folk som ikke tilhører islam. Nordmenn lever, slik han ser det, uten moral.

- Han og familien må derfor «redde barna fra de vantro» og kidnappe dem tilbake til det muslimske samfunnet. Husk at ektemannen drepte sin egen kone fordi han mente at hun levde et uverdig liv.

Hørte ikke

De fleste av kildene er nå enten avhørt eller har selv gått til politiet med informasjon.

- Men vi er ikke interessert i å snakke med politiet om drapet på Anooshe. De hørte ikke på advarslene våre om hva som kunne skje. Nå er Anooshe død.

- Til politiet snakker vi bare om barna. Det er dem det gjelder nå, sier kildene.

Kildene mener at norsk politi er «enkle og naive» og at de ikke forstår afghansk-muslimsk kultur. De mener dette er hovedgrunnen til at de ikke blir hørt. En av dem advarte politiet seinest i fjor høst om at ektemannen konkret planla å drepe Anooshe og fortalte detaljene rundt planleggingen. Han understreket at han var 100 prosent sikker i sin sak.

Denne mannen anses nå for å være et sentralt vitne i en kommende rettssak. Mannen vil da kunne bli tilbudt status som anonymt vitne, sier etterforskere til Dagbladet.

Taper ansikt

Mannen understreker at han også forklarte politiet hvorfor ektemannen opplevde at han måtte drepe Anooshe. Han forklarte at da hun forlot ektemannen ble det ansett for å være forræderi. En afghansk-muslimsk kvinne har ikke rett til skilsmisse og et eget liv. Da er hun å betrakte som en hore. Ved å gå fra mannen mot hans vilje, bryter hun dessuten med plikten om å adlyde ektemannen. Han taper ansikt.

I tillegg levde hun blant nordmenn, som anses som vantro. Dermed anses hun også som en frafallen fra islam. I en slik situasjon opplever en mann som Shamsi at han ikke har annet valg enn å drepe. Det er hans plikt.

- Dette fikk politiet vite, men gjorde de noe? spør kildene retorisk.

Åge Gustad i Nordmøre og Romsdal politidistrikt kjenner ikke til at disse opplysningene er brakt videre til dem fra Kristiansand. Politiledelsen i Kristiansand vil ikke uttale seg om saken.

Ikke avhørt

- Hvis politiet hadde kulturkunnskap, ville dette vært første trekket i etterforskningen etter at Anooshe ble drept: Har han mannlige familiemedlemmer i Norge? Hvis ja, kall dem inn til avhør umiddelbart, og overvåk deres bevegelser, forklarer kilder.

Dette er saken

  • Anooshe, ektemannen Zaheerudin Shamsi og barna kom til Norge og Kristiansand 25. mai 1999. Allerede tidlig i oppholdet på flyktningmottaket ble hun sendt til krisesenter etter vold og trusler fra ektemannen. Hun anmeldte volden, og ektemannen ble umiddelbart varetektsfengslet.
  • Anooshe tok så ut skilsmisse. Hun ble flyttet til Svanviken flyktningmottak i Eide kommune. - Seks-sju ganger måtte vi få henne og barna i skjul mens de levde på mottaket, uttalte Trygve Sira, leder for flyktningmottaket i Sandviken.

  • 26. april ble hun skutt og drept av ektemannen utenfor politihuset i Kristiansund rett før de skulle i retten. Anooshe Sediq Gholam ble 22 år gammel og etterlot seg to barn.

- Blant nordmenn er drap som regel en personlig handling. Slik er det ikke i afghansk-muslimsk kultur. Avgjørelsen om å drepe tas av menn med høyest myndighet i familien. Det samme gjelder kidnapping av egne barn. De tilhører ikke mor og far, men hele storfamilien. Den mektige familien til Shamsi kan aldri godta at disse guttene skal leve her blant nordmenn, sier en av kildene.

Etter det Dagbladet erfarer, har ikke politiet avhørt brødrene til Shamsi, som nå er 18 og 16 år. En meget sentral kilde forteller at 18-åringen, som bor i Oslo, forlot Norge like før drapet på Anooshe. Han oppholder seg nå i Iran. Årsaken til at han dro, mener kilden, er frykt for å bli siktet for medvirkning til drap. At han nå ikke er i Norge, minsker ikke faren for kidnapping, mener de Dagbladet har snakket med.

- Ettersom familien er så mektig, har de få problemer med å få andre til å utføre et oppdrag om å kidnappe barna.

Tørt gress

Da Anooshe ble flyttet i skjul fra Sørlandet til Nord-Vestlandet, tok det ikke ektemannen langt tid å spore henne opp. Det klarte han ved aktivt å benytte likesinnede venner og bekjente, mener norske kilder.

- I familiesaker der en kvinne forlater ektemannen og tar med seg barna, går informasjon som ild i tørt gress i innvandrermiljø. «Alle» har øyne og ører åpne. Som regel er det bare et tidsspørsmål før den som har gjemt seg bort, blir oppsporet, sier en på innsiden av innvandrermiljøene.

Denne erfaringen har også en rekke unge innvandrerkvinner formidlet til Dagbladet. Dette er kvinner som lever i skjul. Flere har opplevd at deres tilholdssted avdekkes av familien, dette til tross for at de lever på sikkerhetskode.

Trusler og vold

Anooshe selv fryktet kidnapping av guttene sine da hun ble sendt fra Kristiansand til Svanviken statlige flyktningmottak 5. september 2000. Hun og barna ble sendt i dekning til Eide kommune på grunn av drapstrusler og vold.

Norske kilder forteller at hun daglig fryktet kidnapping av barna.

- Samtidig var barna det som holdt henne oppe: Hun hadde tatt sitt eget liv på grunn av den terroren hun ble utsatt for hvis det ikke var for at barna da ville vokse opp i mannens voldskultur, som en kilde forklarer Dagbladet.

Anooshe fryktet også brødrene til ektemannen, særlig etter at de framsatte drapstrusler da Anooshe søkte beskyttelse på krisesenteret i Kristiansand i 2000, forteller en kilde som samarbeider med senteret.

  • Dagbladet stilte i går barne- og familieminister Laila Dåvøy følgende spørsmål: «Er barna til Anooshe trygge? Forstår ministeren at kilder som kjenner kulturbakgrunnen til Anooshes ektemann, frykter for barnas sikkerhet?» Dåvøy ville ikke uttale seg da dette handler om en enkeltsak.
<!--BTEK0--> VIL TA BARNA: Flere kilder har hørt om planer om kidnapping av barna til den drepte Anooshe Sediq Ghulam. Barnas far skal selv ha gitt ordre om at dette måtte gjøres, og de to guttene på seks og sju år skal etter opplysningene bringes til hans familie i Afghanistan. På bildet til venstre er det skolekamerater av Anooshe som legger ned blomster på stedet hvor hun ble skutt.