Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Foreldre risikerer skyhøye bøter:

Barna skulle vært på skolen, så ble foreldrene tatt på fersken på flyplassen

Tatt på fersken av politiet på flyplassen.

FERIETID: Flere steder i Tyskland har strenge regler for å ta med barna på ferie før skolen er over. Her fra flyplassen i Hamburg. Foto: AFP / NTB Scanpix
FERIETID: Flere steder i Tyskland har strenge regler for å ta med barna på ferie før skolen er over. Her fra flyplassen i Hamburg. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sommerferien nærmer seg med stormskritt, og for mange betyr det ferietur. Enkelte barnefamilier har det imidlertid litt travlere enn andre med å komme seg bort fra hjemlige trakter, og klarer ikke nødvendigvis å vente til skolen er over før de pakker koffertene og drar.

Om det var utålmodighet eller andre omstendigheter som gjorde at elleve foreldre i delstaten Bayern i Tyskland hadde tatt barna sine ut av skolen noen dager før ferien startet, er usikkert. Men da hvilepulsen og deilige fridager nærmet seg som mest, slo plutselig politiet til.

Avslørt av politiet

I Tyskland er det nemlig flere steder lovpålagt at man ikke kan ta barna ut av skolen for å dra på ferie. De elleve foreldrene som ble tatt på fersk gjerning på flyplassen i Nürnberg, var bare noen av dem som ble avslørt.

Også ti andre familier ble tatt på fersken på flyplassen i Memmingen i Bayern, etter at barna deres bare hadde skulket for å dra på ferie.

Samtlige av de 21 familiene ble ifølge nettstedet Travel and leisure rapportert inn til skolene hvor barna deres holder til, for å ha brutt regelverket. Undervisning er i mange deler av Tyskland obligatorisk, og det skal ekstraordinære omstendigheter til for at barna skal få fri.

Kostbar fritid

Å dra utenfor skoleferiene kan som regel gi noe billigere flybilletter, men det spørs om foreldrene som ble avslørt sparer noe særlig denne gangen. Ferie regnes ikke som ekstraordinære omstendigheter i Tyskland, og de ekstra fridagene kan i verste fall gi bøter på 1000 Euro, tilsvarende nesten 10 000 kroner.

For reiselystne nordmenn kan det være verdt å merke seg at man også her til lands må ta forholdsregler dersom skolebarn skal ha fri utenom ferie. Å søke om å få ta barnet ut av undervisning for å reise, er helt vanlig praksis. Skolen kan også velge å avslå søknaden. Faren for bøter fra politiet er derimot ikke til stede.

Loven som åpner for de saftige bøtene i Tyskland er imidlertid kontroversiell. Både Foreldreutvalget og fagforbundet for utdannings- og forskningsansatte har uttalt seg kritisk om regelverket tidligere.

Problemet med foreldre som tar barna med på ferie før skoleferien, er ikke noe nytt hos tyskerne. Ifølge nettstedet BR24 var det allerede ved starten av ferien i fjor 220 tilfeller på Memminger flyplass. Den samme trenden så man også i 2016.

Likevel mistenker politiet at det reelle antallet egentlig er langt høyere. Dette fordi det kun er reisende som skal utenfor Schengenområdet som kan kontrolleres. De med europeiske feriemål blir dermed ikke undersøkt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media