HER BOR SØSKNENE:  Ramo (5) og søsteren Sandra (3) bor i et falleferdig, utbombet hus i Sarajevo uten innlagt vann eller strøm. Hver dag går de på Redd Barnas dagsenter, hvor søsteren Leila hvor de kan dusje og få mat. Foto: Jasmin Agovic
HER BOR SØSKNENE: Ramo (5) og søsteren Sandra (3) bor i et falleferdig, utbombet hus i Sarajevo uten innlagt vann eller strøm. Hver dag går de på Redd Barnas dagsenter, hvor søsteren Leila hvor de kan dusje og få mat. Foto: Jasmin AgovicVis mer

Barna som ikke eksisterer

Men her får Ramo (5) og Sandra (3) en ny sjanse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et dagsenter i Sarajevo gir de fattigste barna utdannelse og et sted å være. De fleste av barna som kommer hit er barn av romfolket, men også barn med annen bakgrunn kommer hit.

- Rom-barna blander seg så sjelden med barn av annen bakgrunn at det er veldig positivt at de kan møte andre her. Slik ser de ikke bare sine egne, som bor under spesielle forhold, forteller Bjørn Hagen, som er regionaldirektør for Redd Barnas arbeid i denne delen av verden.

Dagsenteret er en del av et gatebarnprosjekt, og det var Redd Barna som tok initiativet til oppstarten. Senteret drives nå av det lokale sosialkontoret.

- Ikke bare har krigen herjet lenge her, men finanskrisen kom også hit. Vi har merket de dårlige tidene, og jeg begynte å se flere og flere barn på gata der jeg bor. Vi i Redd Barna her nede har vært bekymret.  Myndighetene sto rådeløse. Politiet rundet opp barna på gata og ga dem til sosialkontoret, som ikke hadde plass, og som ga dem videre til barnehjem uten å snakke med foreldrene deres. Barna mistrivdes og stakk. Derfor var de svært positivt innstilt til å opprette et dagsenter for barn.

Fire av ti barn som kommer til senteret eksisterer offisielt ikke.

- Vi oppdaget av 40 prosent av barna som bruker dagsenteret ikke har noen form for fødselsregistrering. Det betyr at de ikke eksisterer. De kan ikke gå på skole eller til lege, fordi de ikke er del av noe system, forteller Hagen

Uten innlagt vann
Barna som kommer hit, lever under kummerlige forhold. De har ofte ikke innlagt vann eller strøm, og bor gjerne i trekkfulle bygninger som fortsatt er utbombet etter krigen.

- Et av barna lurte på hvordan det var mulig å få det varme vannet inn i kranen. De kommer ikke akkurat hit med rene klær og nypussete tenner, så det første vi gjør om morgenen, er å starte med en tannpuss. Deretter kan de få vasket klærne sine her — dersom de har noe annet enn det de har på seg — og så kan de tegne og male og lære å lese og å skrive. De får også et enkelt måltid mat her, forteller Hagen.

Mirela (28) og barna hennes er blant de ivrigste brukerne av dagsenteret. Den eldste datteren hennes, Lejla (12) får opplæring så hun kan begynne på vanlig skole. Ramo (5, snart 6) skal begynne på vanlig skole. Sandra (3) får være med og tegne og male og har et trygt og vart sted å være, akkurat som yngstemann Jasmin, som bare veide 2,4 kilo da han ble født. En gutt (7) er blitt tatt fra henne og bor på barnehjem. Mirela kjemper for å få ham tilbake.

- Mirela forlot mannen sin, som slo henne og barna. Hun vil at barna skal få et bedre liv enn det hun selv har hatt. Det er ekstremt modig i hennes posisjon å bryte ut på den måten. Hun har jo ikke noe støttesystem og bor i en rønne av et hus uten strøm eller vann og med plast til å dekke vinduene. Snart blir hun og barna kastet ut derfra.

Etter ett års drift har Redd Barna evaluert dagsenteret.  Det startet forsiktig med noen få brukere, men nå er mellom 20 og 25 barn på senteret daglig. Av 220 barn som har vært innom dagsenteret, har 24 gått inn i den vanlige skolen etter å ha fått undervisning ved senteret og blitt oppdatert på den skolegangen de har gått glipp av tidligere i livet.

Lever utenfor samfunnet
Fattige rom-barn lever utenfor samfunnet i mange europeiske land og opplever ofte å bli diskriminert.

- I en krig blir minoriteter ofte veldig skviset. Det har skjedd med fattige, marginaliserte rom i Bosnia-Hercegovina også. Disse barna er produsert og vedlikeholdt som utenforstående. Det er en selvoppfyllende prosess, og det er svært vanskelig for dem å komme inn i samfunnet, sier Ada Engebrigtsen, sosialantropolog og forskningsleder for migrasjon og transnasjonalitet på NOVA.

EKSISTERER IKKE:  De fleste av barna på dagsenteret er rom-barn. - Vi oppdaget av 40 prosent av barna som bruker dagsenteret ikke har noen form for fødselsregistrering. Det betyr at de ikke eksisterer. De kan ikke gå på skole eller til lege, fordi de ikke er del av noe system, forteller Bjørn Hagen, Redd Barnas regionaldirektør i Sørøst-Europa.
EKSISTERER IKKE: De fleste av barna på dagsenteret er rom-barn. - Vi oppdaget av 40 prosent av barna som bruker dagsenteret ikke har noen form for fødselsregistrering. Det betyr at de ikke eksisterer. De kan ikke gå på skole eller til lege, fordi de ikke er del av noe system, forteller Bjørn Hagen, Redd Barnas regionaldirektør i Sørøst-Europa. Vis mer

Hun peker på at det ofte blir krevd av dem at de skal gi opp sin livsform og sine normer og tilpasse seg fullstendig.

- Det fører til etnisk selvhat og forakter for egen bakgrunn. Alle steder hvor rombarn kan møte barn av annen bakgrunn og hvor rombarna opplever en aksept for hvem de er, tror jeg er av det gode. Et slikt dagsenter kan fungere integrerende, sier Engebrigtsen.

Asgeir Borgemoen som er programleder for Rødnesedagen, Redd Barnas årlige innsamlingsaksjon, besøkte et liknende dagsenter i Tuzla i Bosnia-Hercegovina i fjor.

- Det som slo meg, var hvor stolte barna var av senteret. Jeg ble vist rundt av en liten gutt, og han viste meg at man måtte vaske hendene før man spiste og slike ting. Det var helt klart at barna hadde et eierforhold til dagsenter. Det var på en måte hjemmet deres, forteller Borgemoen.

Han forteller om voldsomme kontraster i Sarajevo. Selv om krigen var over i 1995, bærer byen fortsatt sine tydelige spor.

- Hovedgatene i byen er restaurerte, og det er en vakker by. Men når du bare går bort fra hovedgatene et lite stykke, sto det sønderskutte hus overalt. De var fortsatt bare ruinhauger. Selv om krigen er over, er det fortsatt spenninger mellom folkegruppene, og de holder seg gjerne for seg selv.

- Barn er barn!
Hagen forteller at de legger stor vekt på å vise barna at det finnes alternativer og muligheter til å få et bedre liv.

- Dagsenteret arrangerer seminarer for barna, som handler om å ikke bruke vold og å ikke ruse seg. Og så drar vi på turer, for eksempel til den zoologiske hagen i byen. Barn er barn! 

På dagsenteret får barna tegne og male, og de får undervisning for å ta igjen tapt skolegang slik at de kan begynne i den vanlige skolen. Foto: Jasmin Agovic
På dagsenteret får barna tegne og male, og de får undervisning for å ta igjen tapt skolegang slik at de kan begynne i den vanlige skolen. Foto: Jasmin Agovic Vis mer