Barna takker kriminalsjefen

KRISTIANSAND (Dagbladet): Kriminalsjef Arne Pedersen (51) er blitt ungenes helt etter oppklaringen av barnedrapene. Pedersen og hans stab dynges ned med blomster, konfekt og ikke minst brev og tegninger fra barn over hele landet som føler seg trygge igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pedersen har skrevet autografer og personlige takkebrev så langt han foreløpig har hatt tid til.

- Arne Pedersen har fått en heltestatus blant både barn og voksne, spesielt barn. Oppklaringen har vært en lettelse for barn over det ganske land, sier PPT-barnepsykolog Bent Storå til Dagbladet.

Storå har siden drapene jobbet tett mot barn i Kristiansand. Han ledet krisearbeidet på Fagerholt skole der drapsofferet Lena Sløgedal Paulsen (10) var elev. I tillegg har han vært involvert i arbeidet i bydelen Eg der begge de siktede bor.

Blomsterhav

For Arne Pedersen er situasjonen helt fremmed. I hele hans mangeårige politikarriere har det bare vanket kjeft og kritikk.

I barnedrapssaken er alt annerledes:

- Helt fra første uke fikk vi blomster og oppmuntringer. Etter oppklaringen eksploderte det: Det kom blomster og brev fra ukjente mennesker over hele landet, sier Pedersen.

Ydmyk

Arne Pedersen er ydmyk overfor all oppmerksomheten rundt sin egen person. Han understreker at han tross alt bare har vært etterforskningsleder og politiets ansikt utad. Det har vært mange politifolk med på etterforskningen.

- Vi hadde to hovedmål: Vi ville gi de pårørende svar, og gjenskape tryggheten for alle andre. Jeg ser av mange brev at det går igjen at ungene er stolte av politiet og at de ikke lenger er redde, sier Pedersen.

Barnepsykolog Bent Storå forteller at i sommer brukte barna i Kristiansand barnedrapssaken i lek.

- De har lekt jenter som badet, politi og overfallsmenn. Dette er barns måte å tenke. Det er slik de tar inn saken, sier Storå.

- Det var veldig viktig å få en pågripelse. Kanskje spesielt viktig fordi ungers angst og redsel i slike situasjoner henger nøye sammen med foreldrenes angst. Når foreldrene legger dette bak seg, så legger ungene dette bak seg, sier Storå.

Arne er helten

Simon Flem Devold, som har en egen barnekontaktside i Aftenposten, får hver uke utallige brev fra barn. Han forteller til Dagbladet at flere unger har skrevet til ham om barnedrapene.

- Jeg tror i høyeste grad at politiet i Kristiansand, og spesielt Arne Pedersen, har fått en heltestatus hos barn. Pågripelsen betyr blant annet at mange barn føler seg tryggere når de ser politi, de føler en slags beskyttelse. Likevel er det noen som tenker i andre baner, for eksempel «men denne saken betyr vel at det går andre slike personer rundt?». Drapene sitter uten tvil i barna en god stund, selv om saken nå synes løst, sier Devold til Dagbladet.

Fagerholt skole, der Lena var elev, fikk mange brev og andre støtteerklæringer i tida etter drapene.

- Barna er veldig opptatt av rettferdighetsbegrepet. Enkelte av barna har faktisk også gitt uttrykk for at gjerningsmennene fortjener en rettferdig straff, sier rektor Inger Berit Mjølund.

ALDRI OPPLEVD MAKEN: - Helt fra første uke fikk vi blomster og oppmuntringer. Etter oppklaringen eksploderte det, sier en ydmyk og takknemlig Arne Pedersen.