Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barna takker offiserene

- De er vår nye familie, sier barna til Anne Cecilie Hopstock til TV2.

SMUGLET UT AV MAROKKO: Anne Cecilie Hopstock smuglet barna sine ut av Marokko.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SMUGLET UT AV MAROKKO: Anne Cecilie Hopstock smuglet barna sine ut av Marokko. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| I helgen ble det kjent at to norske offiserer tilknyttet Marinejegerkommandoen har bidratt til å få Skah-barna ut av Marokko.

Les alt om Skah-aksjonen her!

Nå forsvarer den 16 år gamle jenta og den 13 år gamle gutten offiserene overfor TV2.

- De hjalp oss og vi er kjempetakknemlige. De er kjempekule, sier sønnen til TV2. De forteller tv-kanalen at det var deres eget valg å rømme.

- Vi fikk ikke lov til å leve normalt. Vi fikk ikke gå på skole eller noe som helst, sier datteren, og forteller at de ble holdt innesperret. Til slutt ble det eneste alternativet å rømme.

Ifølge datteren ventet de til firetiden på natten, kom seg ut av døren og ut på taket. De gikk forbi døren til pappaen, kom seg ut, og løp til nærmeste taxi som de tok ned til byen. Der ringte barna til moren sin, som igjen kontaktet den norske ambassaden i Rabat.

— Med en gang vi kom til ambassaden så følte vi at vi kunne ta ned skuldrene og slappe av. Vi fikk en god middag, og brunost og gulost og kaviar, forteller jenta.

Barna forteller at de har blitt sterkt knyttet til offiserene som hjalp dem ut av Marokko.

- De er jo på mange måter vår nye familie, forteller datteren.

Khalid Skah sier til TV2 at det er moren som har presset barna til å snakke med tv-kanalen.

Krever straff av diplomater
I dag ble det samtidig klart at marokkanske myndigheter krever at det norske ambassadepersonalet som bistod i aksjonen for å få barna til Norge blir straffet.

- Den norske ambassaden ga seg selv retten til å utøve sin egen justis på territoriet til en fremmed stat i en privat sak og i strid med alle regler og all etikk, sier utenriksminister Taieb Fassi Fihri til det marokkanske nyhetsbyrået MAP, ifølge NTB.

KHALID SKAH: Khalid Skah holdt en pressekonferanse i Rabat hvor han hevdet at Norge hadde bortført barna med våpenmakt. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
KHALID SKAH: Khalid Skah holdt en pressekonferanse i Rabat hvor han hevdet at Norge hadde bortført barna med våpenmakt. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!