Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barna våknet skrikende i morgentimene. Nesten halvparten døde, og ingen skjønte hvorfor

Nå virker mysteriet å ha fått en forklaring - og den finnes også i norske butikkhyller.

MYSTISK EPIDEMI: Barna våknet i store smerter og mange døde kort tid etter at de ankom sykehuset. Nå kan det se ut til at forskerne har løst mysteriet. Foto: REUTERS/Adnan Abidi / NTB Scanpix
MYSTISK EPIDEMI: Barna våknet i store smerter og mange døde kort tid etter at de ankom sykehuset. Nå kan det se ut til at forskerne har løst mysteriet. Foto: REUTERS/Adnan Abidi / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvert eneste år rammet den samme epidemien barna øst i India. Flere tusen ville få kraftige krampetrekninger og gli inn i koma. Nesten halvparten av dem døde.

Barna begynte å komme til sykehusene i mai av skrekkslagne mødre. De fortalte stort sett alle den samme historien.

Bare noen timer tidligere hadde de våknet av smerteskrik fra barnet sitt før han eller hun mistet bevisstheten. Det skriver New York Times.

Legen forsøkte desperat å redde barna. De prøvde å holde dem hydrerte, men ble stort sett hjelpesløse tilskuere til at så mange som 40 prosent av barna døde. Så, når monsunperioden startet i juli, forsvant epidemien like plutselig som den hadde startet.

En løsning

Lenge var epidemien et mysterium for både leger og forskere, men nå ser det ut til at de kan ha funnet svaret ved hjelp av fire hint.

1) Det ble lenge antatt at hevelsen i hjernen skyldtes en infeksjon, men legene fant ikke noen bevis for at så var tilfellet. Få av barna hadde feber, og da de analyserte prøvene fant de heller ingen tegn på økt mengde hvite blodlegemer - noe som vil være et tegn på at kroppen forsøker å ta knekken på en infeksjon.

2) Etter å ha sett nærmere på over 300 prøveresultater fant forskerne ut mange av ofrene hadde ekstremt lavt blodsukker. Det ble også slått fast at de av barna som hadde lavt blodsukker hadde en dobbelt så høy sjanse for å dø.

3) I 2013 kom det en av forskerne for øret at det på Jamaica hadde vært liknende tilfeller, og at disse skyldtes at barn hadde spist ackee-frukt. Enkelte av stoffene i frukten hindrer kroppen i å prosessere og ta opp glukose, og dermed stuper blodsukkeret.

4) Innen 2015 hadde forskere ved C.D.C.-laboratoriet utviklet en prøve for å måle mengden av giftstoffet hypoglycin, og prøvene de tok av de syke barna forbløffet dem.

- En intens situasjon

Det forskerne nå langt på vei har konkludert med, er at årsaken til den voldsomme og årlige epidemien er at underernærte barn spiser umoden frukt. Ikke ackee-frukten som på Jamaica, men litchi.

Litchi, som også kalles kjærlighetsfrukt, er oval og på størrelse med en valnøtt. Den er å få i norske butikker stort sett året rundt, men er altså ikke farlig under normale omstendigheter.

Etter at myndighetene i 2015 gikk ut med advarsel til beboerne i de hardest rammede områdene, som også har store mengder litchi-plantasjer, har antallet dødsfall sunket til omlag 50 fra flere hundre årlig.

- Det var en veldig intens situasjon. Vi så barn dø hver eneste dag, nesten med en gang de ankom sykehuset, sier Rajesh Yadav, en lege som har vært med på mye av forskninga.

Padmini Srikantiah, en epidemiolog ved C.D.C. forteller at de er glade for å omsider ha funnet det som virker å være løsningen.

- Det var en uforklarig sykdom i så mange år. Dette er et godt eksempel på hvorfor vi danner samarbeid på bred front - for å finne slike løsninger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling