- Barna vekk fra røyken

Barn sammen med foreldre på røykfylte kafeer er et dagligdags syn i Norge. Nå vil barneombud Trond Waage ha ungene vekk fra røykerommene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barneombudet lanserer nå et varselskilt som advarer mot å ta med barn inn på røykearealer. Stig Arne Vold er sjef på Vaffelhuset på Oslo City. Han tar utfordringen fra barneombudet om å henge opp det nye skiltet i røykeavdelingen.

- Jeg ser mange voksne tar med seg barna inn på kafeens røykerom. Det ville jeg aldri gjort selv, sier han. Vold liker tiltaket med varselskilt.

Passive røykere

- Den konsentrerte røyken er ekstremt farlig for mindre barn. De blir passive røykere uten å ha mulighet til å velge, derfor må vi voksne passe på, sier barneombud Trond Waage.

- Alle vet at dette er farlig. Det nye skiltet er en anmodning om å tenke på barnets beste først, sier han.

Statens tobakksskaderåd (STR) er også svært fornøyd med denne advarselen.

- Passiv røyking i store konsentrasjoner er like farlig som asbestfylte rom . Ingen vil vel utsette barna sine for noe slikt? spør leder i STRs fagråd, Arvid Libak. Han håper flest mulig serveringssteder vil følge Vaffelhuset og henge opp skiltet i sine røykeavdelinger.

Får bronkitt

- En fjerdedel av barn under 18 måneder som utsettes for passiv røyking, vil få astmatisk bronkitt, og en tredjedel av disse vil seinere utvikle astma.

- Barn får også oftere mellomørebetennelse når de utsettes for sigarettrøyk.

- Barn med foreldre som røyker blir oftere innlagt på sykehus. Det antas at ca. 230 000 barn jevnlig utsettes for passiv røyking i Norge.