Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Barnas advokat»

Det nye barneombudet blir beskrevet som «barnas advokat». Det gir ikke gode assosiasjoner, skriver Janniche Brustad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem var skuffet over barneombud Reidar Hjermann. Nå har den nåværende ministeren, Manuela Ramin-Osmundsen gjort hva forgjengeren sikkert ønsket, nemlig å kvitte seg med Reidar Hjermann.

Barn trenger en uredd og tydelig talsperson. De behøver en sterk pådriver for å få gjennom deres synspunkter, og en som tør engasjere seg. Dette var Reidar Hjermann. Når vi ser hva det resulterte i, kan det virke som om barnevern kun er viktig så lenge det er i tråd med hva regjeringen mener er politisk korrekt.

Det kan oppstå interessekonflikt når organet som utnevner barneombudet er det samme organet som barneombudet til tider må tale midt imot. Denne problemstillingen har FNs barnerettighetskomité også bemerket. Kritikken går ut på at ombudet møter klare begrensninger på grunn av sin avhengighet til departementet. Eventuelle begrensninger blir nok ikke mindre for det nye barneombudet på grunn av sitt bekjentskap til ministeren.

Kraby benekter at hun ble bedt om å søke på stillingen, men når det i etterkant viser seg at kvalifikasjonskravene ble forandret til noe som Kraby så til de grader innfridde, kan det være nærliggende å tro at stillingen underveis ble tilpasset Kraby.

Argumentet om at barneombudet trenger juridisk kompetanse faller på sin egen urimelighet, da det innad i barneombudet er ansatt flere som besitter stor juridisk kompetanse.

En skulle for øvrig tro at for å arbeide for barn og deres behov og rettigheter, bør man ha faglig erfaring og kunnskap på dette område. Direkte kontakt med barn som, av ulike årsaker, opplever hverdagen som svært vanskelig, er noe annet enn kjennskap om disse barna gjennom dokumenter. Med to så ulike utgangspunkt blir også tiltak som kan tilbys og eventuelt etterlyses nokså forskjellig. I mine øyne er det da innlysende hvem som er best egnet til stillingen.

Det nye barneombudet blir beskrevet som «barnas advokat». Beskrivelsen er sikkert gitt i beste mening. For dem som har opplevd at barnet blir fremstilt som et juridisk kasus, med advokater som står på hver sin side og uttaler hva som er barnets beste, gir ikke beskrivelsen de beste assosiasjoner.

Barns hverdag og oppvekst er altfor ofte preget av utrygghet, ustabilitet og manglende omsorgsevne. At barn blir håndtert som juridiske tilfeller, har ofte skylden for nettopp dette. Det gjenstår å se om enda mer fokus på juss kan føre til positive forandringer.

INTERESSEKONFLIKT: Barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen  har kvittet seg med barneombud Reidar Hjermann. Det kan oppstå interessekonflikt når organet som utnevner barneombudet er det samme organet som barneombudet til tider må tale midt imot, skriver Janniche Brustad. Foto: SCANPIX
INTERESSEKONFLIKT: Barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen har kvittet seg med barneombud Reidar Hjermann. Det kan oppstå interessekonflikt når organet som utnevner barneombudet er det samme organet som barneombudet til tider må tale midt imot, skriver Janniche Brustad. Foto: SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media