Barnas skidag endte i døden

KAPRUN (Dagbladet): Barn og ungdom skulle på årets første tur på ski og snøbrett. Det var festival, og gratis prøving av nye snøbrett. Været var strålende. Men før de nådde toppen, omkom mange av dem av røyk og ild inne i fjellet i de østerrikske Alpene i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge det lokale Røde Kors var det påmeldt 2500 barn og unge på snøbrettfestivalen. 300 fortvilte foreldre satt i går og ventet på nyheter om sine barn. I natt kom den første bekreftelsen på at et barn var funnet omkommet og identifisert. Da Dagbladet besøkte hotellet hvor de pårørende hadde samlet seg, var det flere av dem som var i ferd med å bryte sammen.

Barn og ungdom

Turen med toget mot toppen tar bare ti minutter. Tunnelen går stupbratt gjennom fjellet. Det er trangt om bord. Men bare etter 600 meter i oppoverbakken skjedde det noe.

Plutselig var alle i en vilt skrikende og desperat kamp for å komme seg ut og slippe unna ilden og røyken. Minst 170 mennesker tapte kampen mot røyken og ilden i toget der inne i fjellet. Bare ni klarte å redde seg ut av det brennende tunneltoget.

Hvem alle de døde er, har verden ennå ikke fått vite. Bare at mange av dem er barn og ungdom. De fleste kom trolig fra landsbyer i nærheten. Amerikanske militære, bosatt i Tyskland, hadde også skidag i Alpene i går.

Utbrent tog

Toget ble helt utbrent. Bare understellet er igjen av det. Det henger så vidt fast i den bratte tunnelen. Det kan rase nedover når som helst. Derfor er de omkomne ennå ikke brakt ut. Togrestene må sikres først. Det vil ta lang tid å få de omkomne identifisert.

Hele Østerrike er i sorg. Ulykken er den verste som noensinne har skjedd i de østerrikske Alpene. Kabeltoget i Kitzsteinhorn har vært i drift i mer enn 25 år. Det har aldri vært en ulykke med den. I går startet alpinsesongen. Sola skinte i snøen. Men før kvelden kom, blafret de svarte sørgeflaggene i alle alpinlandsbyene. Minnestunden ved kistene for tre av de døde var over. De ble funnet på perrongen ved inngangen. Kvalt av røyken.

- Hvem lever?

Ifølge myndighetene i Østerrike befant det seg mange tusen mennesker på toppen av Kitzsteinhorn da ulykken skjedde. Derfor var det svært mange livredde og engstelige mennesker som i går samlet seg i Kaprun. Der hadde myndighetene opprettet en informasjonssentral. Men der kunne de ikke svare på spørsmålet alle pårørende stilte: Hvem lever, hvem er døde?

- Min sønn, Marcus, som er 16 år gammel, dro med toget i dag. Han hadde gratisbillett. Jeg vet ikke hvor han er, sa en mann til nyhetsbyrået AP i går kveld.

De lokale myndighetene startet det møysommelige arbeidet med å sjekke hvert enkelt hotell og finnet ut hvem som hadde vært på fjellet og om de var kommet tilbake.

- Det var forferdelige scener i vogna som plutselig ble fylt med røyk. Folk skrek av redsel og prøvde desperat å finne en utgang. De forsøkte å rive opp dørene og knuse vinduene. Jeg ville bare ut. Den eneste grunnen til at jeg klarte å redde meg selv ut var at et vindu ble knust, fortalte en av de ni som overlevde brannen, ifølge NTB.

Mot alle odds

Tilfeldigheter og flaks var årsaken til at noen overlevde. Tunnelen er meget trang, og toget var stappfullt av folk. Men en mann klarte å slå ut et vindu bakerst i toget med en skistav. Der klarte de ni, som alle er tyskere, å klatre ut, og de fant fram til en nødutgang gjennom røyken.

Det lokale sykehuset i Zell am See opplyste i går at 18 personer var behandlet for røykskader eller brannskader. Det viste seg at noen, som hadde ventet på togplattformen, både ved inngangen og utgangen, også var skadd av røyk og ild.

Tunnelen, som er over 3000 meter lang, virket som en skorstein. De som ventet på toppen av fjellet fikk dermed også kjenne virkningen av katastrofen inne i fjellet.

Ukjent årsak

Årsaken til ulykken er ennå ikke kjent.

- Vi vil gjøre alt som er mulig for å oppklare årsaken til ulykken, og forhindre at en slik katastrofe skal skje igjen, sa statsminister Wolfgang Schüssel i går.

I UVISSHET: Pårørende til ofrene i kabeltogulykken sitter i dyp sorg og fortvilelse på brannstasjonen i Kaprun og venter på nyheter om sine barn.
OVERLEVDE: En kvinne hjelpes til et helikopter fra den øvre togstasjonen.
KVELENDE: Røyk siver ut fra tunnelen.