SELVBESTEMMELSE : Barneombud Anne Lindboe kjemper for å innføre en nedre aldersgrense. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SELVBESTEMMELSE : Barneombud Anne Lindboe kjemper for å innføre en nedre aldersgrense. Foto:Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Barnas stemmer blir ikke hørt

Krever at barna selv skal bestemme om de vil omskjæres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barneombud Anne Lindboe er sterkt kritisk til det nye forslaget til lov om rituell omskjæring. Lovforslaget, som snart er ventet til Stortinget, innebærer at helseforetakene får ansvaret for rituell omskjæring av gutter.

- Vi er veldig negative til at det skal bli en del av det offentlige helsevesenet. Det vil være med på å legitimere og tilrettelegge for noe som ikke er helsehjelp, men et smertefullt rituelt inngrep uten medisinsk begrunnelse, sier Lindboe.

Aldersgrense Barneombudet kjemper for at det skal innføres en nedre aldersgrense på 16 år, som er helserettslig myndighetsalder. Slik får barna selvbestemmelse over egen kropp.

- Det primære er at gutter selv ikke kan ta valget i dag, og vi arbeider for at ingen skal kunne skjære i kjønnsorganet til både gutter og jenter uten medisinsk grunn. Også gutter har rett til å ikke bli utsatt for noe som endrer både utseende og funksjon til deres kjønnsorganer uten at de gir sitt samtykke, sier Lindboe.

Bør betale selv Fremskrittspartiet mener også at at det offentlige ikke skal finansiere en ikke-medisinsk oppgave, men siden lovforslaget innebærer at foreldrene skal betale en egenandel mener de at lovforslaget fungerer.

Barneomburdet er enig med Norsk barnekirurgisk forening og Norsk barnelegeforening. De vil ikke at inngrepet skal utføres på norske sykehus, men heller på private klinikker.

Barneombudet sier at i en overgangsperiode kan det være akseptabelt at inngrepet foregår på private klinikker, hvis foreldrene selv betaler for inngrepet.

- Det er viktig at dette ikke blir en del av det offentlige helsetilbudet. Ønsker foreldre at inngrepet skal gjennomføres så kan de betale for det selv hos private. Det bør ikke være det offentlige helsevesens ansvar å finansiere rituelle inngrep, sier Lindboe.