Barnas tapte tiår

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • For ti år siden satte verdens toppledere opp ambisiøse mål for å bedre situasjonen for verdens barn. Nå, på tampen av tiåret, dokumenterer FNs barnefond Unicef at målene langt fra er nådd. Rapporten State of the World's Children peker på manglende vilje fra verdens ledere til å følge opp forpliktelsene. Dette har «vært et tiår med en uerklært krig mot kvinner, ungdom og barn», heter det i rapporten.
  • Det er et trist bilde Unicef tegner. Hver dag dør anslagsvis 30500 barn under fem år av sykdommer som kan kureres. Hver dag smittes 8500 barn og unge med hiv-viruset. De siste ti årene er to millioner barn drept i krig. Tallene blir lett nye sifre i håpløshetens regnestykke. Vi må derfor aldri miste av syne at bak hvert nummer er et lite barn som ikke fikk leve på grunn av matmangel, sykdom eller krig. Om så bare ett barn blir reddet fra å bli en av tusener døde, så er det et skritt framover.
  • Dessverre går det i feil retning. Tross en formidabel global økonomisk vekst de siste 20 årene har antallet fattige økt til 1,2 milliarder. Hvert femte menneske på denne planeten lever i ussel fattigdom. Hjelpen fra dem som har til dem som ikke har, er gått ned. Tall fra OECD viser at de rike landene gir en mindre andel av rikdommen til kampen mot fattigdom nå enn for ti år siden. Hvert budsjettkutt har en høy pris for dem som ellers kunne fått mat, helsestell eller utdanning.
  • Også i kampen mot hiv-viruset og aids har utviklingen gått i gal retning. I dag smittes flere barn av viruset enn for ti år siden. Medisinske framskritt som kan begrense overføringen fra mor til barn, og medisiner som kan bremse utviklingen av aids, finnes, men til en pris uoppnåelig for flertallet av de smittede.
  • Et lyspunkt fra dette tiåret er avtalen som forbyr landminer. 89 land har ratifisert avtalen, som ble inngått i Oslo høsten 1997. Nå arbeider FN med en tilsvarende avtale for å redusere mengden håndvåpen. Det er å håpe at de lykkes. For barnas skyld.