FRUKT OG GRØNT HVER DAG: Fireåringene Ane Sofie Andersen Kibsgaard (f.v.), Olivia Opheim, Julia Bull og Rebekka Berglen koser seg med grove vafler og oppskåret frukt og grønt. Sunnere mat i barnehagen trekkes fram som en årsak til at fedmetrenden har snudd. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen
FRUKT OG GRØNT HVER DAG: Fireåringene Ane Sofie Andersen Kibsgaard (f.v.), Olivia Opheim, Julia Bull og Rebekka Berglen koser seg med grove vafler og oppskåret frukt og grønt. Sunnere mat i barnehagen trekkes fram som en årsak til at fedmetrenden har snudd. Foto: Jon Terje Hellgren HansenVis mer

Barnas vekt flater ut

Vektøkningen blant barn har stagnert. Sunn mat i barnehagen, mer gym og flinke foreldre får æren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| De siste tretti åra har vekta til barn i Vesten gått en vei: oppover. Nærmere to av ti norske barn er overvektige, og for hver nye måling har helsefolk fryktet en ny rekord.

Men nå har vekta stagnert.

— Barnevekststudien fra 2008 viser at overvekt og fedme blant 8-9-åringer lå tett opptil det den gjorde i en studie i samme aldersgruppe fra 2005. Det kan tyde på at den stadige vektøkningen vi har hatt de siste tretti åra kanskje er i ferd med å flate ut, sier Ragnhild Hovengen, prosjektleder for Barnevekststudien ved Folkehelseinstituttet.

I England, Frankrike, USA og Sverige har man sett antydninger til denne utviklingen lenge, og de siste vektstudiene slår fast det forskerne har håpet på; Barns vekt øker ikke lenger.

Mer frukt
Tallene viser at 17 prosent av norske barneskolebarn er overvektige. Nesten fire prosent har fedme, og mange av disse har det tøft. Barn med fedme er mer utsatt for mobbing, psykiske og fysiske lidelser enn andre.

— Fedme er et alvorlig helseproblem for barn. De får ofte psykososiale problemer, og er også mer utsatt for hjerte- og karsykdommer. Det er derfor med glede vi registrerer at trenden kan ha snudd i noen land, sier overlege Petur. B. Juliusson, leder for Vekststudien i Bergen.

Foreldreansvar
Årsakene til utflatingen kan være mange. Men ansvaret ligger likevel hos de voksne.

— Overvekt og fedme hos barn er et foreldreansvar. Når man nå ser at barn ikke lenger blir tykkere for hvert år, kan det kokes ned til at foreldre tar ansvar for ungene sine, sier Juliusson.

— Det vi ser kan være et tegn på at foreldre er blitt mer bevisst, og har fått mer kunnskap, mener han.

Slutt på sjokoladekake
Det er også gjort mye godt forebyggende arbeid i skole- og barnehage.

— Det er langt mellom sjokoladekakene i barnehagene. Barnehageansatte har gjort en kjempejobb for å bedre barns kosthold, sier Hovengen.

Hun trekker også fram skolenes fokus på fysisk aktivitet.

— Økt antall gymtimer, og mer frukt og grønt på skolen har gitt barna viktige signaler, sier Hovengen.

Stor og sterk
Å være overvektig som barn kan ha mange negative konsekvenser. Ullevål universitetssykehus har et behandlingstilbud for å hjelpe disse barna.

— Å få bukt med overvekten er et familieprosjekt, og vi gir både informasjon, matlagingskurs og undersøker barnet medisinsk. Vi har også treningstilbud, sier Magnhild L. Pollestad Kolsgaard.

Hun er klinisk ernæringsfysiolog og stipendiat. Mange av barna som har fått behandling har klart å stanse den negative utviklingen, og er blitt mer fysisk aktive.

— Barn vokser og skal jo naturlig gå opp i vekt. Vårt fokus er ikke slanking, men et sunt kosthold og aktive barn, sier Kolsgaard

Grønnsaker og grove vafler
Tre- og fireåringene i Rektorhaugen Kanvas-barnehage liker godt melon, plomme og agurk til måltidene.

— Vi har ikke fått is en eneste gang, slår Sofie Nygaard Brink (4) fast.

Men barna rundt bordet i barnehagen er storfornøyde med grove vafler med ost og oppskåret frukt og grønnsaker. Det er ikke så ofte de lager vafler, men dagens alternativ er sukkerfrie og laget med sammalt mel og havregryn.

— Så lenge det heter vafler, spiser de mye uansett, sier pedagogisk leder Thomas Hellenes på avdelingen.

Smoothie til bursdagen
Tre- og fireåringene får frukt og grønt til hvert måltid. Barnehagen de går i, er blant dem som har fokus på sunnere alternativer i hverdagen.

Når noen har bursdag, serveres det smoothie i stedet for kaker.

— Vi ønsker å gi barna gode vaner rundt kosthold og å være i bevegelse. Vi har fokus på gleden med god mat, og at de kan være delaktige i matlagingen, sier daglig leder Vivi Ann Larsen.

Selv om det ikke er kaker til vanlig, er ikke barnehagen helt sukkerfri. På store tilstelninger som sommerfest er kaker lov.

— Vi er ikke fanatiske — er det fest, så er det fest, sier Larsen..