- Barndom i bur

Norske barn ser stadig mer tv. Men for mye tid foran skjermen kan gi dem hodepine, rastløshet og «gammelmannsykdommer» som innsnevrede blodkar i hjertet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1998 satt norske barn i gruppen tre til 11 år én time og 14 minutter foran skjermen daglig. Det er en økning på 20 prosent på fem år, viser tall samlet inn av avisen Vårt Land.

En britisk undersøkelse fant nylig «gammelmannssykdommer» hos barn som så mye tv. 6-7 åringer som så mye tv hadde fått innsnevrede blodårer i hjertet på grunn av stress og stillesitting. Barnelege Halvor Denstad er bekymret over utviklingen.

- Jeg er dypt bekymret. Det er et økende problem med hodepine og konsentrasjonsproblemer blant barn som tilbringer mye tid foran skjermen, sier han til Vårt Land.

- Kunstig bur

- Barn som ser mye tv, kan utvikle alvorlig menneskelige handikap, sier Pef Fugelli, professor i sosialmedisin. - De får deler av barndommen i et slags kunstig bur. Fjernsynet legger ikke merke til deg, det snakker ikke til deg, det tar ikke på deg. Mennesket utvikler seg jo ved å «spille pingpong» med omgivelsene.

Fugelli vil allikevel ikke overdrive advarslene. En time tv for ungene hver dag er ikke farlig.

- Mor og far får en rolig stund, mens ungene får nye impulser. Det er ikke noe å bekymre seg for i det hele tatt.

(Dagbladet :på nettet)

BARNDOM I BUR: Ekspertene mener barn kan få både fysiske og psykiske skader av for mye tv-titting.