BØNNHØRT: Etter 28 år blir Johnny Small løslatt. Foto: Mike Spencer /The Star-News via AP / NTB scanpix
BØNNHØRT: Etter 28 år blir Johnny Small løslatt. Foto: Mike Spencer /The Star-News via AP / NTB scanpixVis mer

Barndomsvenn innrømmet løgn - etter 27 år blir drapsdømte Johnny løslatt. Dommer: - Mer enn klinkende klart at han ikke fikk en rettferdig rettssak

Sammenlignes med «Making a murderer».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag ettermiddag amerikansk tid fastlo en amerikansk høyesterettsdommer at Johnny Small, som ble dømt for drap i 1989, skal løslates, skriver nyhetsbyrået AP.

I 1989 ble Small dømt til livstid for å ha drept en 32 år gammel kvinne. 16 år gammel ble han sendt i fengsel etter at en barndsvenn vitnet mot ham, men han har hele tiden hevdet at han ikke hadde noe med drapet å gjøre.

- Ikke rettferdig rettssak

Men barndomsvennen kontaktet i 2012 et juridisk senter i North Carolina, som kjemper for rettferdighet for mennesker som er uskyldig dømt.

Han skal ha innrømmet at vitneutsagnet han ga i retten var løgn og at han ikke trodde at Johnny Small faktisk hadde drept noen.

Det førte til at en større prosess ble igangsatt, som denne uka resulterte i nye høringer i den gamle saken.

Og resultatet av høringene er altså at Small løslates.

Ifølge høyesterettsdommer W. Douglas Parson er det ikke nok bevis til å rettferdiggjøre drapsdommen.

- Jeg vet ikke om mr.Small gjorde dette eller ikke. Den som gjorde det er et monster. Det jeg er her for å avgjøre er: Fikk han en rettferdig rettsak? Det er mer enn klinkende klart at det gjorde han ikke, sier Parson.

Begynte å hyperventilere

Small ble ledet ut av rettssalen før dommeren var ferdig med med å snakke. Ifølge hans advokat. Chris Mumma, begynte Small å hyperventilere da han skjønte at han var i ferd med å bli løstlatt.

- Johnny Small er like skyldig i dette drapet som meg. Det er min overbevisning at bevisene helt klart har fastslått hans uskyld, sier Mumma.

Small ble dømt for drapet på 32 år gamle Pam Dreher. Hun ble skutt i hodet fra kloss hold mens hun lå på gulvet i butikken sin i Wilmington i 1988. Small har helt siden rettssakene startet hevdet sin uskyld.

Under rettshøringene denne uka forklarte Small at han flere ganger har forsøkt å jobbe for prøveløslatelse, men at han etter hvert ga opp alt håp.

Familien er glad for at Small slipper ut av fengsel, 27 år etter drapsdommen.

- Jeg er bare glad for at vi får ha ham hjemme nå, sier Smalls søster, Angela Cain.

Small vil ventelig slippe ut av Wilmington fengsel i løpet av torsdagen, lokal tid.

Han vil bli holdt i elektronisk husarrest og bo sammen med en fetter mens man venter på hva som blir neste steg i saken.

Truet av etterforsker

Statsadvokat Benjamin David sier i en uttalelse at hans stab vil møte politiet i Wilmington og riksadvokaten «for å finne ut om ekstra undersøkelser bør gjennomføres» eller hvorvidt de det bør tas ut nye tiltaler.

Dagens avgjørelse fra høyesteretten i North Carolina er altså nødvendigvis ikke siste ord i saken, som av en av advokatene har blitt sammenlignet med saken med «Making a Murderer», som denne vinteren engasjerte TV-seere verden over.

Barndomsvennen som vitnet mot Johnny Small for 27 år siden skal selv ha forklart at det var en etterforsker som truet ham med dødsstraff dersom han ikke vitnet.

Han skal videre ha sagt at han selv bare var 19 år og fryktet for sitt eget liv på grunn av truslene, ifølge den amerikanske TV-kanalen WWAY.

I et intervju med nyhetsbyrået AP har Small gitt uttrykk for at han er takknemlig for at barndsomsvennen stod fram.

- Han gjør det han tror er rett, det han vet er rett, sa Small, og la til at han ikke hadde kommunisert med barndsomsvennen siden han vitnet.

- Og det er jeg glad for. Men hopper jeg av glede? Nei. Fordi han burde det.