DØMT: Gjermund Cappelen har erkjent straffskyld for innførsler, oppbevaring og grov korrupsjon og er allerede dømt for oppbevaring. Hasjbaronen hevder den tidligere politilederen Eirik Jensen hjalp ham, noe Jensen nekter for. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DØMT: Gjermund Cappelen har erkjent straffskyld for innførsler, oppbevaring og grov korrupsjon og er allerede dømt for oppbevaring. Hasjbaronen hevder den tidligere politilederen Eirik Jensen hjalp ham, noe Jensen nekter for. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Barndomsvenn reagerte med vantro på Cappelen: - Han sier Eirik er sjef for narkosnuten

Beskriver hasjbaron Gjermund Cappelen som sjarmerende, intelligent og med en «romslig samvittighet».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Han har løyet og oppført seg ufint. Han er sjarmerende, intelligent og med et raskt intellekt. Han kunne snakke med hvem som helst. Han hadde en romslig samvittighet i forhold til ære og hadde ikke mye integritet.

Slik beskriver en av Gjermund Cappelens barndomsvenner den dømte hasjbaronen som sitter tiltalt for grov korrupsjon og innførsel av 13,9 tonn hasj.

Barndomsvennens forklaring kommer i forlengelsen av at Cappelens mor og eks-kone vitnet i forrige uke. Cappelen går bort til vitneboksen og håndhilser på vitnet når han kommer i rettssalen.

- Sa han importerte stein

Mannen forteller at han ble kjent med Cappelen i 14-15-årsalderen. Aktor Kristine Schilling opplyste før vitnemålet at manne ikke en en del av noe kriminelt nettverk.

Mannen fortalte at de var gode venner i ungdomstida og at de var mye sammen i en treårsperiode før vitnet begynte på videregående skole, noe Cappelen aldri gjorde.

NEKTER STRAFFSKYLD: Eirik Jensen har forklart den hyppige kontakten med hasjbaronen Gjermund Cappelen med et kilde/informantforhold. Han nekter å ha mottatt penger av Cappelen, og å ha medvirket til innførsel av hasj. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NEKTER STRAFFSKYLD: Eirik Jensen har forklart den hyppige kontakten med hasjbaronen Gjermund Cappelen med et kilde/informantforhold. Han nekter å ha mottatt penger av Cappelen, og å ha medvirket til innførsel av hasj. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Vi hadde det mye morsomt. Vi festet mye. Det var morsomme fester og mange fester. Han hadde drag på damene, var kjekk, morsom og pratet godt, sier den tidligere vennen.

I sin egen forklaring sa Cappelen at han begynte å selge og bruke hasj i disse åra. Kontakten mellom dem ble mindre og mindre på slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet. Det var først mot slutten av 90-tallet de to møttes i det vitnet beskriver som tre-fire restaurantbesøk.

- Han løy først da, og sa han importerte stein. Etter hvert sa han at det var bønner. Det var hasj.

- Han sa han tok inn 300-400 kilo av gangen som ble smuglet i rammen på lastebiler. Det tror jeg han beskrev, sier vitnet.

«Jeg kan ikke bli tatt»

Han sier Cappelen hadde masse penger, og at han alltid flashet med penger og likte å være storkar på byen.

- Hva fortalte Cappelen om samarbeidet med en politimann? spør Spesialenheten-aktor Kristine Schilling?

- Da jeg fikk ut av han at han drev med dette, sa jeg: «du må jo bli tatt». Det husker jeg at jeg sa.

- Da svarte han: «Jeg kan ikke bli tatt».

Ifølge vitnet sa Cappelen «jeg får vite alt» og «jeg kjenner en snut».

- Da beskriver han, og fra da av begynner han å bruke navnet Eirik. Han sier hva Eirik er. Han sier Eirik er sjef for narkosnuten. Han sa at han var en kul snut og at «jeg liker ham og at vi er venner».

Jensen er tiltalt for grov korrupsjon og for å ha medvirket til innførsel av 13,9 tonn hasj ved å ha varslet Cappelen om forhold som kan ha hatt betydning for hasjsmuglingen. Jensen nektet straffskyld, og hans forsvarere mener Cappelens forklaring ikke er troverdig.

«Vi jobber sammen»

Ifølge den tidligere kameraten spurte han Cappelen om han betalte politimannen penger.

- Det dro han på. Han sa ikke ja til det. Dette er snart 20 år siden, jeg mener han sa «litt så». Han sa «vi jobber sammen, vi samarbeider», sier vitnet.

- Gjermund ga og fikk informasjon. «Jeg hjelper ham og han hjelper meg. Vi er venner», var det jeg fikk inntrykk av. Cappelen beundret og hadde respekt for Eirik, slik jeg tolker samtalene vi hadde. Han beskrev ham som en kul snut, sier vennen.

Han sier han må har hørt om politimannen «Eirik» etter 1997. Etter 2002 hadde han nesten ikke kontakt med Cappelen, forteller den gamle kameraten.

Trodde ikke på det

-Hvordan reagerte du da han fortalte om politisamarbeidet?

- Først reagerte jeg med vantro. Først trodde jeg ikke på det. Sånn er det bare ikke, tenkte jeg. Jeg synes det var ubehagelig. Vi møttes et par ganger til og jeg tok det opp.

- Han sa han visste når det var kontroller. Jeg tror det er ordet. Jeg hellet mot å tro på det, men jeg synes det var ubehagelig. Jeg tenkte at slik er det ikke i Norge.

Han sier han etter hvert trodde på Cappelens forklaring om at han hadde en politimann ved navn Eirik som beskyttet ham.

- Det var seinere, når han plutselig ble intervjuet av NRK på TV utenfor lokalene til Hells Angels på Alnabru. Det var første gang jeg så ham. «Herregud, han ser jo ut som en som kom fra Hells Angels. Dette er Eirik» forklarer vitnet om da det gikk opp for ham.

Han sier han har spurt seg selv flere ganger om hvorfor Cappelen fortalte han om kriminaliteten og det angivelige samarbeidet.

SPANET PÅ:  Politiet spanet på Cappelen etter at de hadde gjort innbrudd i hasjlageret hans. Det førte dem til en Kiwi-butikk på Grønland, og politimann Eirik Jensen. Her er videoen fra spaneren. Video. Politiet Vis mer

- Jeg tror han hadde behov for å forklare at han ikke er dum, at han har kontroll og at han ikke kan bli tatt, sier kameraten.

- Er det noen grunn til at Cappelen skulle ljuge om dette til deg? spør Schilling.

- Nei.

Cappelen beklaget

Da mannens vitneforklaring gikk mot slutten, tok Cappelen ordet i Oslo tingrett.

- Det er riktig at du konfronterte meg litt. Du lot meg ikke være i fred og det ble til at du fikk vite det likevel, sier Cappelen, som innrømmer at han først «pakket ting litt inn i bomull» da han først fortalte hva han drev med.

- Du måtte grave det fram, sier Cappelen til mannen.

- Jeg beklager egentlig at du fikk vite de tingene, at du ble belasta med det i ettertid og at du må sitte her i dag.

- Lystløgner?

Han sier han ikke opplever Cappelen som en lystløgner, et spørsmål som er blitt stilt flere ganger i rettssaken.

Det bestrider påtalemyndigheten og Cappelens forsvarer også.

Jensens forsvarere hevder politilederen ikke hadde så god oversikt og kjennskap til politiets arbeid som Cappelen hevder.

- Fikk du noen konkrete kontroller som Cappelen hevder han visste om? At han ble varslet om den og den kontrollen, slik at han ikke kjørte hasj der? spør Jensens forsvarer John Christian Elden.

- Det var ikke bare snakk om kontroll ved grensa, men aksjoner i Oslo, sier han.

- Vurderte du å gå til politiet?

- Jeg tenkte at jeg bare ... Jeg turte ikke, jeg meldte meg ut, sier den gamle vennen.

Besøkt Cappelen på Ila

Selv om kompisen ikke skal ha truffet Cappelen siden begynnelsen av 2000-tallet, har han besøkt hasjbaronen tre ganger på Ila fengsel. Første gang høsten 2015, etter at han ble avhørt på våren 2015. Der har de to hatt lange samtaler, slik de ifølge kameraten hadde i ungdomstida.

- Vi snakker veldig godt sammen, selv om vi kommer fra helt ulike verdener. Politisk og i mange moralske spørsmål. Vi diskuterte for eksempel skatt og innvandrere, der vi var totalt uenig. Han på høyresida og jeg på venstresida. Det var blant annet spørsmål om det er riktig å gjøre ulovlige ting.

- Det lugga litt, men han sa: «Jeg er kriminell, jeg». Også smilte han, sier vennen.

- En gang møtte jeg ham. Han kom i en bil og jeg kom gående. Det var i gymnastida, da vi ikke lenger han regelmessig kontakt. Han stoppet og viste meg en bærepose full av hasj. En Kiwi-pose.

- Jeg tenkte «herregud».

- Var det for å skryte? spør Schilling.

- Litt i den duren.