Barne-sengetøy kan gi kreft

Statens forurensningstilsyn (SFT) har funnet for høye verdier av kreftfremkallende azofargestoffer i en type sengetøy for barn. I en annen type sengetøy er det påvist stoffer som kan gi allergi og hudirritasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk Sengetøylager inndrar nå produktene fra sine 48 butikker over hele landet. De som har kjøpt sengesettene, kan få pengene tilbake.

SFT har funnet 600 milligram arylaminer per kilo i fargestoffene i det ungarskproduserte sengetøyet Kidline. Arylaminer kan være kreftfremkallende. 30 milligram arylaminer per kilo var årsaken til at Ikea-lakener ble trukket tilbake i september i år. Da gikk SFT ut og advarte mot disse stoffene. Denne gangen er det funnet 20 ganger så mye.

Overraskende

- Det er overraskende at ikke importørene tar dette mer alvorlig. Det forventer vi at de gjør framover, og vi kommer også til å fortsette med å kontrollere dette, sier avdelingsdirektør Joakim Lystad i SFT til NRK Dagsrevyen.

- De stoffene vi har funnet, er kreftfremkallende, men vi vet ikke i hvilken grad de kan vandre inn gjennom huden. Likevel synes vi det er helt unødvendig at denne type stoffer skal bli brukt i sengetøy, sier Lystad.

Lovforslag

SFT har også funnet skadelige stoffer i et annet barnesengetøysett fra Norsk Sengetøylager, såkalt formaldehyd som kan gi allergi og hudirritasjoner.

Tyskland og Nederland har innført totalforbud mot kreftfremkallende azofargestoffer i tekstiler. SFT er i ferd med å fullføre et lignende lovforslag. Tilsynet vil totalforby azofargestoffer i tekstiler som selges i Norge og ha en grenseverdi for formaldehyd.

(NTB)