Barnearbeid og deltakelse

Det er fullt mulig å se fordeler ved barnearbeid i u-land hvis man er villig til å åpne seg for nyansene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BARNEARBEID: I Dagbladet 04.10.07 påpeker NOSEB-forskeren Anne-Trine Kjørom at barnearbeid kan fremme positiv deltakelse for barn i samfunnet. Det er en modig ytring, og derfor er det bra at den kommer fra så solid hold. Den representerer en nyansering av barnearbeidsdebatten som tiden nå bør være moden for etter et tiår med fokusert forskning og erfaringsinnsamling på området.

Kjørholt møter kraftig – og forutsigbar – motstand. Men motstanden fra Barne-og familieministeren, barneombudet og Unicef-representanten blir unyansert. Den bygger på den stort sett ensidige framstillingen av barnearbeid som vi er blitt vant med i Norge: Det er et udiskutabelt onde som en samlet internasjonal organisasjonsverden ønsker å bekjempe. Barn som arbeider er stakkarer som må reddes.

Så enkel er ikke verden. For det er fullt mulig å se fordeler ved barnearbeid i u-land hvis man er villig til å åpne seg for nyansene. Og dette er fordeler norske barn går glipp av, som Kjørholt antyder.

Bildet av den 12-årige jernarbeideren som ledsager oppslaget er ikke representativt for størstedelen av barnearbeid i Afrika, og det er naturligvis ikke slike barn Kjørholt refererer til. Barn flest jobber sammen med familiene sine, stort sett i jordbruk, og i og rundt husholdene sine. Dessuten løper de mye ærend, og slik blir de også kjente med lokalmiljøet sitt. I Afrika er familiene ikke bare sosiale, men også økonomiske enheter, der medlemmene er hverandres støttespillere og sosiale sikkerhetsnett. Og det er her det må være mulig å se to sider av slikt barnearbeid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer