KRITISK OMTALE:  Selskapet Foxconn omtales i Apples egen rapport om sine underleverandører, på grunn av en serie av selvmord som tilskrives arbeidsforholdene. Her fra Foxconns fabrikk i Wuhan i Hubei-provinsen i Kina. Foto: REUTERS/Stringer
KRITISK OMTALE: Selskapet Foxconn omtales i Apples egen rapport om sine underleverandører, på grunn av en serie av selvmord som tilskrives arbeidsforholdene. Her fra Foxconns fabrikk i Wuhan i Hubei-provinsen i Kina. Foto: REUTERS/StringerVis mer

Barnearbeidere laget deler for iPhone-produsenten Apple

Barnearbeid, tvunget arbeid og falske dokumenter avdekket hos Apples underleverandører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forholdene avdekkes i Apples årlige rapport om selskapets nesten 400 underleverandører.

Teknologiganten Apple, som lager super-selgende produkter som iPhone og iPad, har tidligere fått hard kritikk for produksjonsmetodene.

Falsk ID
En av verstingene som omtales i rapporten, er det kinesiske selskapet Guangdong Real Faith Pingzhou Electronics, som sysselsatte 74 barn under 16 år.

Nå har Apple avsluttet samarbeidet, etter at det ble kjent at  Guangdong brukte et bemanningsbyrå som blant annet benyttet seg av falske ID-dokumenter.

I alt avdekkes ifølge britiske The Guardian 106 tilfeller hvor Apples underleverandører brukte barnearbeidere i løpet av fjoråret. De 106 arbeiderne var fordelt på 11 fabrikker.

Fordømte barnearbeid
Rapporten omtaler også en rekke andre kritikkverdige forhold, blant annet en serie av selvmord på grunn av arbeidsforholdene hos det taiwanesiske selskapet Foxconn som setter sammen produkter som iPad og iPhone.

The Guardian skriver at Apple-sjefen Tim Cook mens han hadde en annen posisjon i konsernet, selv deltok i oppbyggingen av Apples leverandør-nett.

I februar i fjor var han uansett krystallklar i sin fordømmelse av barnearbeid.
- Vi synes bruk av mindreårige arbeidere er forferdelig. Det er ekstremt sjeldent i vår forsyningskjede, men det har vår topp-prioritet å fjerne det fullstendig, sa han ifølge nettstedet Slidetoplay.com.

Ryddet opp
I Apples underleverandør-rapport kommer det likevel fram at 95 prosent av underleverandørene opererte i tråd med nasjonale lover om barnearbeid.

De som ikke gjorde det, fikk beskjed av Apple om å sende sine barnearbeidere til en skole utpekt av familiene deres, betale for utdanningen, og gi dem en inntekt på høyde med den de fikk på fabrikken.

Apple forlangte også at underleverandørene skulle betale all gjeld over en månedslønn for arbeidere som hadde satt seg i gjeld hos bemanningsbyråer for å få jobb, og deretter ble trukket automatisk inntil gjelda var betalt.

Slike tilfeller av tvangsarbeid ble funnet ved åtte fabrikker, skriver The Guardian.

AVSKYELIG: Apples toppsjef Tim Cook mener barnearbeid er avskyelig. Nå er det avdekket barnearbeid hos en rekke av Apples underleverandører. Her er han under Allen & Co Media Conference i Sun Valley, Idaho i juli i fjor. Foto: REUTERS/Jim Urquhart
AVSKYELIG: Apples toppsjef Tim Cook mener barnearbeid er avskyelig. Nå er det avdekket barnearbeid hos en rekke av Apples underleverandører. Her er han under Allen & Co Media Conference i Sun Valley, Idaho i juli i fjor. Foto: REUTERS/Jim Urquhart Vis mer