Barneboliger slaktes av Helsetilsynet

Bare fem av 23 ble godkjent i landsomfattende tilsyn.

- MÅ TA ANSVAR: Fylkeslege i Oslo og Akershus, Petter Schou, mener kommunene må ta ansvar for å skaffe kompetent helsepersonell til å jobbe i avlastningsboliger for barn. En landsomfattende undersøkelse viser store mangler i tjenesten. Foto: Truls Brekke
- MÅ TA ANSVAR: Fylkeslege i Oslo og Akershus, Petter Schou, mener kommunene må ta ansvar for å skaffe kompetent helsepersonell til å jobbe i avlastningsboliger for barn. En landsomfattende undersøkelse viser store mangler i tjenesten. Foto: Truls Brekke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I en landsomfattende aksjon har Helsetilsynet undersøkt 23 barneboliger og avlastningsboliger for barn flere steder i Norge.

Resultatet er oppsiktsvekkende: Hele 15 av de 23 barneboligene får stryk av tilsynet.

Tre har fått merknader.

- Vi ser en skrikende mangel på helsepersonell. I tillegg ser vi for små fagmiljø og risiko for svikt i medikamenthåndteringen, sier fylkeslege i Oslo og Akershus, Petter Schou.

Boligene er stort sett for barn med psykiske og fysiske utviklingshemminger.

Svikt kan oppståMange av de kommunale boligene får påpekt nettopp manglende kompetanse av Helsetilsynet.

«Kommunen har ikke sørget for at pleie og omsorg utføres av personell med tilstrekkelig kompetanse.» heter det i rapporten fra Bergertoppen avlastningsbolig i Nesodden kommune i Akershus.

«Kommunen sikrer ikke at det er kompetent personalet tilstede for å kommunisere med barnet», skriver revisjonslederen i tilsynet ved Levanger kommunes avlastningsenhet for barn og unge i Nord-Trøndelag.

- Kommunene har store utfordringer når det gjelder å skaffe kompetente personer til disse jobbene. Vi ser tydelig at der det er stor grad av ufaglært personell, oppstår svikt lettere sier fylkeslege i Rogaland, Pål Iden, til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer