Barneboliger slaktes av Helsetilsynet

Bare fem av 23 ble godkjent i landsomfattende tilsyn.

- MÅ TA ANSVAR: Fylkeslege i Oslo og Akershus, Petter Schou, mener kommunene må ta ansvar for å skaffe kompetent helsepersonell til å jobbe i avlastningsboliger for barn. En landsomfattende undersøkelse viser store mangler i tjenesten. Foto: Truls Brekke
- MÅ TA ANSVAR: Fylkeslege i Oslo og Akershus, Petter Schou, mener kommunene må ta ansvar for å skaffe kompetent helsepersonell til å jobbe i avlastningsboliger for barn. En landsomfattende undersøkelse viser store mangler i tjenesten. Foto: Truls BrekkeVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I en landsomfattende aksjon har Helsetilsynet undersøkt 23 barneboliger og avlastningsboliger for barn flere steder i Norge.

Resultatet er oppsiktsvekkende: Hele 15 av de 23 barneboligene får stryk av tilsynet.

Tre har fått merknader.

- Vi ser en skrikende mangel på helsepersonell. I tillegg ser vi for små fagmiljø og risiko for svikt i medikamenthåndteringen, sier fylkeslege i Oslo og Akershus, Petter Schou.

Boligene er stort sett for barn med psykiske og fysiske utviklingshemminger.


Svikt kan oppstå
Mange av de kommunale boligene får påpekt nettopp manglende kompetanse av Helsetilsynet.

«Kommunen har ikke sørget for at pleie og omsorg utføres av personell med tilstrekkelig kompetanse.» heter det i rapporten fra Bergertoppen avlastningsbolig i Nesodden kommune i Akershus.

«Kommunen sikrer ikke at det er kompetent personalet tilstede for å kommunisere med barnet», skriver revisjonslederen i tilsynet ved Levanger kommunes avlastningsenhet for barn og unge i Nord-Trøndelag.

- Kommunene har store utfordringer når det gjelder å skaffe kompetente personer til disse jobbene. Vi ser tydelig at der det er stor grad av ufaglært personell, oppstår svikt lettere sier fylkeslege i Rogaland, Pål Iden, til Dagbladet.

Svak gruppe
I Rogaland er det påvist avvik ved begge de to institusjonene som er undersøkt.

- Bekymringene går også på uklare rutiner for medisinering, og at den enkelte brukers behov ikke kartlegges godt nok. Ofte er problemet at de øverste ansvarlige i kommunene ikke griper fatt i bekymringene, sier Iden.

BEKYMRET: Fylkeslege i Rogaland, Pål Iden. Foto: Helsetilsynet i Rogaland
BEKYMRET: Fylkeslege i Rogaland, Pål Iden. Foto: Helsetilsynet i Rogaland Vis mer

Han peker på at brukerne av disse boligene er en svak gruppe.

- De har også pårørende som gjerne ikke har overskudd til å skrike opp, fordi de er slitne, sier Iden.

Bekymret
I Oslo og Akershus har tre boliger hatt tilsyn, og alle tre kom ut med avvik. Det samme skjedde med de to boligene som er undersøkt i Oppland fylke.

- Kommunene må ta på alvor at dette er sårbare grupper. Det er særlig legemiddelhåndteringen vi er bekymret for, sier fylkeslege Petter Schou.