Barnebortførere lever godt på pengestøtte fra Norge

Det vil barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken ha en slutt på.

VIL STANSE OFFENTLIG STØTTE: Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken synes det er mange gode grunner til å stanse offentlig støtte til de som bortfører norske barn til utlandet. Foto: Hans Arne Vedlog/ Dagbladet
VIL STANSE OFFENTLIG STØTTE: Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken synes det er mange gode grunner til å stanse offentlig støtte til de som bortfører norske barn til utlandet. Foto: Hans Arne Vedlog/ Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Selv om du bortfører barnet ditt til utlandet, får du fortsatt barnetrygd, barnebidrag og øvrige statlige barnebidrag inn på konto.

- De offentlige ytelsene bortførerne får, er såpass omfattende at dersom tas de bort, vil borføringen ville være langt vanskeligere å finanserer i en del tilfeller, sier barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV).

- Vi har sett at bortførere kan leve godt på norske midler. Spesielt i de tilfeller der barn tas med til land med langt lavere levekostnader enn i Norge, sier Lysbakken.

Tror på raskere tilbakeføring Statssekretær i Justisdepartementet, Astri Aas-Hansen (Ap), mener stans i offentlige midler til bortførere vil kunne framskynde en tilbakeføring av ulovlig bortførte barn. Hun mener også dette vil ha en forebyggende effekt, på lik linje med lovforslaget om strengere straffer til bortførere, som Dagbladet skrev om i går.

Når to foreldre har lik omsorg for barnet og den ene av dem stikker av til utlandet, blir den andre krevd for barnebidrag.

- Selv om den forelderen som sitter igjen ønsker å være sammen med barna, får han ikke se dem og blir samtidig sittende igjen med regningen ettersom han ikke har kontakt med sine barn. Dette synes vi er helt urimelig, sier Kjell Schevig, leder for Bortført.no, foreningen for foreldre med bortførte barn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.