Barnebortføringen på Kongsvinger: Etterlysningen av faren er ulovlig

Lagmannsretten slår nå fast at politiet ikke hadde lov til å etterlyse Mansur Mahashev som er siktet for å bortført sine egne døtre.

BORTFØRT :  Politiet på Kongsvinger vet fortsatt ikke hvor de kidnappede søstrene   Rajana (til venstre) og Somaja er. De ble bortført fra skoleveien ved Kongsvinger for ti dager siden. Foto: Politiet.
BORTFØRT : Politiet på Kongsvinger vet fortsatt ikke hvor de kidnappede søstrene Rajana (til venstre) og Somaja er. De ble bortført fra skoleveien ved Kongsvinger for ti dager siden. Foto: Politiet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 10. juni ble søstrene Rajana (6) og Somaja (8) ble kidnappet, da de var på vei hjem til sine fosterforeldre utenfor Kongsvinger.

Jentenes biologiske far ble umiddelbart satt i sammenheng med den dramatiske barnekidnappingen.

Politiet bekreftet tidlig at han skal ha vært på stedet og oppholdt fosterforeldrene, mens to maskerte menn forsvant med de to små jentene.

Nå har Eidsivating lagmannsrett slått fast at politiet ikke har juridisk grunnlag for å pågripe den etterlyste faren - Mansur Mahashev (43).

Det var Kongsvinger tingrett som i en kjennelse 11. juni besluttet at den russiske statsborgeren kunne pågripes.

ADVOKAT :  John Christian Elden er den etterlyste farens forsvarer. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
ADVOKAT : John Christian Elden er den etterlyste farens forsvarer. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Denne saken gikk for fort for både politiet og retten i Kongsvinger. Lagmannsretten har nå lagt til grunn at det faktum politiet presenterte til tingretten om at barnevernet hadde omsorgsansvaret var uriktig. Eidsivating lagmannsrett legger til grunn at dette er avgjørende for spørsmålet om faren kan siktes, sier advokat John Christian Elden til Dagbladet.

- Jeg tar det som en selvfølge at den internasjonale etterlysningen av min klient nå er slettet, sier advokat John Christian Elden.

Politiadvokat Irene Johnsen Dahl i Hedmark politidistrikt - som leder jakten på Mahashev og de to bortførte jentene - er ikke enig i advokat Eldens konklusjon.

- Det eneste lagmannsretten har tatt stilling til er at tingsrettens premisser er for knappe til at lovanvendelsen kan prøves. Det betyr at lagmannsretten ikke har gått inn i sakens realiteter. Fordi lagmannsretten mener tingrettens beslutning er for knapt begrunnet, opphever de beslutningen, sier politiadvokat Irene Johnsen Dahl til Dagbladet.

- Politiet har i dag sendt en ny begjæring om pågripelse av barnefaren til tingretten. Tingrett må ta stilling til politiets nye begjæring, sier politiadvokaten.

ULOVLIG ETTERLYST:  Mansur Mahashev var etterlyst for å ha kidnappet døtrene. Nå har Eidsivating lagmannsrett slått fast at siktelsen er ulovlig. Foto: Politiet
ULOVLIG ETTERLYST: Mansur Mahashev var etterlyst for å ha kidnappet døtrene. Nå har Eidsivating lagmannsrett slått fast at siktelsen er ulovlig. Foto: Politiet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer