Barnebrud-leder for retten

Raymond Jessop (38) siktet for seksuelle overgrep i polygami-sekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet.no): Tenåringsbruder, hjernevasking og isolasjon er noen av stikkordene amerikanske myndigheter har brukt til å beskrive en polygamistsekt som holder til i El Dorado, Texas.

I dag startet rettssaken mot én av sektens medlemmer og lederskikkelser, Raymond Jessop.

38-åringen risikerer å tilbringe de neste 20 årene bak murene, hvis han blir funnet skyldig i anklagene om seksuelle overgrep mot mindreårige og bigami.

Hentet ut sektbarna
Sekten «Den fundamentale Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige» fikk hele verdens oppmerksomhet i april i fjor da politiet gikk inn og hentet flere enn 460 barn fra sektens farm i Texas i den største barnevernsaksjonen i USAs historie.

Myndighetene mente at barna har vært utsatt for mishandling, eller sto i fare for å bli mishandlet.

Aksjonen ble angivelig utløst av en 16 år gammel jente som ringte politiet og fortalte at hun ble tvunget til å gifte seg med en eldre mann.

I den påfølgende rettsstriden om omsorgen for sektbarna, la barnevernet fram dokumenter som viste at ti jenter enten ble giftet bort eller ble gravide som mindreårige.

Disse dokumentene ble funnet i en safe da politiet tok seg inn på sektens område.

To måneder senere, i juni 2008, avgjorde Høyesterett at barna ikke sto i fare for å bli seksuelt misbrukt og at de heller ikke tok skade av å vokse opp som en del av den religiøse bevegelsen.

Flesteparten av barna ble returnert til sine familier og har fortsatt den isolerte livsstilen.

Ville ikke oppsøke lege
Myndighetene gikk likevel inn for å straffeforfølge tolv av sektens mannlige medlemmer etter klare bevis på at de hadde inngått og seksuelt fullbyrdet ekteskap med mindreårige jenter, ifølge AP.

Jessop giftet seg, ifølge tiltalen, med en av jentene oppvokst i sekten da hun var bare 14 eller 15 år gammel.

Jenta ble gravid og hadde en lang og dramatisk fødsel i august 2005.

Jessop og sektens ledere bestemte seg for ikke å oppsøke legehjelp, i frykt for at 38-åringen skulle havne i trøbbel hos politiet på grunn av konas lave alder.

Sektens leder Warren Jeffs, som selv sitter fengslet, skrev følgende om hendelsen i sine private notater:

- Jeg visste at hvis den 16 år gamle jenta dro på sykehuset, kunne det føre til at Raymond Jessop ble straffeforfulgt av myndighetene, som ser etter alle mulige grunner for å ta oss. 

Flere rettssaker på gang
Det har blitt satt av to uker til Jessops rettssak.

SKAL HA FLERE KONER: Raymond Jessop er tiltalt for seksuelle overgrep mot en mindreårig kvinne, etter at han giftet seg med en av sektens jenter da hun var 14 eller 15 år gammel. Loven i Texas er krystallklar på at det er forbudt for voksne å ha seksuell omgang med personer under 17 år. Jessop er også tiltalt for bigami, etter å ha giftet seg med minst én annen tenåringsjente i sekten.  Foto: AP PHOTO/SCANPIX
SKAL HA FLERE KONER: Raymond Jessop er tiltalt for seksuelle overgrep mot en mindreårig kvinne, etter at han giftet seg med en av sektens jenter da hun var 14 eller 15 år gammel. Loven i Texas er krystallklar på at det er forbudt for voksne å ha seksuell omgang med personer under 17 år. Jessop er også tiltalt for bigami, etter å ha giftet seg med minst én annen tenåringsjente i sekten. Foto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer

590 personer står på vitnelisten, blant disse politimennene som aksjonerte mot sektens farm, barnevernsrepresentanter som har jobbet med barna og to av 38-åringens koner.

Jessop står overfor nok en rettssak da denne er over.

Han er også tiltalt for bigami, etter å ha giftet seg med én av Warren Jeffs' døtre, dagen etter at hun fylte 15 år.

Utfallet kan bli toneangivende for de elleve andre rettssakene som etter planen skal starte i begynnelsen av neste år.

«Åndelige» ekteskap
Det verserer utallige mer eller mindre bekreftede skrekkhistorier om sektens livsførsel og filosofi.

En utbryter fra sekten har blant annet fortalt om de seksuelle ritualene som foregikk på den gigantiske eiendommen i El Dorado.

Det skal ha stått en seng inne i tempelet der voksne menn hadde sex med mindreårige jenter rett etter bryllupsseremoniene ble gjennomført.

Under raidet mot farmen, oppdaget politiet en seng inne i tempelet, med «rotete laken og et hårstrå som ser ut til å stamme fra en kvinne».

Barnevernets samtaler med barna avdekket at jentene ble oppdratt til å vente på og akseptere «åndelige» ekteskap med eldre mannlige sektmedlemmer da de nådde puberteten.

Ble slått og låst inne
Det ble forventet at jentene hadde sex med sine ektemenn og fikk barn.

Noen av jentene kan ha vært så unge som 13 år da de fikk barn.

Intervjurundene avslørte også at sektens barneoppdragelse er underlagt en streng, sentral disiplin.

Som avstraffelse måtte barna gå uten mat eller bli låst inn i trange skap og kott. Fysisk straff skal heller ikke ha vært uvanlig.

Spesielt de kvinnelige sektmedlemmene levde uten kontakt med omverden.

De eneste gangene de fikk lov til å forlate eiendommen, var for å oppsøke legehjelp.

Fundamentale Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige:

Sekten er utbrytere fra mormonerkirken, og praktiserer polygami fordi de mener det er den rette lære.

De oppfordrer medlemmene til å utdanne barna hjemme.

Avhoppere fra sekten har beskrevet et samfunn der barna oppdras i isolasjon, og at de læres opp til å ikke ha tillit til folk utenfra og til å alltid adlyde ordre fra gruppas ledere.

Sekten ble tidligere ledet av Warren Jeffs. I september 2007 ble han dømt for voldtekt og for å ha viet en 19-årig mann med en 14 år gammel jente.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer