Barnebruden Sahar (15) fikk neglene trukket ut, ble brent og holdt fanget på toalett i halvt år

Nå har tre personer i jentas svigerfamilie fått ti år i fengsel for torturen.

TORTURERT:  Historien om den 15 år gamle afghanske jenta fikk mye internasjonal og nasjonal oppmerksomhet, og det har nå ført til at tre medlemmer av hennes manns familie har blitt dømt for mishandling. Foto: SHAH MARAI / AFP PHOTO/ NTB SCANPIX
TORTURERT: Historien om den 15 år gamle afghanske jenta fikk mye internasjonal og nasjonal oppmerksomhet, og det har nå ført til at tre medlemmer av hennes manns familie har blitt dømt for mishandling. Foto: SHAH MARAI / AFP PHOTO/ NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den afghanske jenta Sahar Gul (15) ble tidlig giftet bort og deretter brutalt mishandlet av sin svigerfamilie i Baghlan-provinsen nordøst i Afghanistan. Svigerfamiliemedlemmene brant og slo henne i tillegg til at de trakk ut fingerneglene og håret hennes, som seinere ble funnet i kjelleren i mannens hus i desember i fjor.

Ifølge lokalt politi ble hun holdt fanget på et mørkt toalett i seks måneder, med lite mat og vann. 

Historien om den 15 år gamle jenta fikk mye internasjonal og nasjonal oppmerksomhet, og det har nå ført til at tre medlemmer av hennes manns familie har fått fengselsstraff.

- Tirsdag besluttet retten å gi svigerfaren, svigermoren og svigersøsteren ti års fengsel hver, sier den afghanske høyestrettstalsmannen Abdul Wakil Omari til AFP.

Hørte skrikene Ifølge en studie fra «Women and Children Legal Research Foundation 2008», som omhandler omkring 200 ekteskap, har over 25 prosent av ekteskapene en alderforskjellen mellom kvinnen og mannen som er mer enn 16 år.

Omkring 40 prosent av ekteskapene ble inngått på et tidspunkt da kvinnene var mellom ti og tretten år. 

Sahar Gul ble solgt til familien av sin bror, og tilstanden hennes var kritisk da hun ble reddet fra svigerfamiliens hus.

Dette skjedde etter at naboer hørte henne gråte og skrike i flere dager. Familien ville også tvinge henne til prostitusjon for å tjene penger.

Afghanistans helseminister, Suraya Dalil, besøkte jenta på sjukehuset hun ble fraktet til, og uttalte at «dette er en av de verste eksemplene på vold mot kvinner i Afghanistan. De skyldige må straffes, så andre kan lære en lekse».

Ønsket dødsstraff Organisasjonen «Kvinner for afghanske kvinner» er ikke fornøyd med dommen, som de mener er for mild. De hjalp Gul i rettsprosessen som foregikk i hovedstaden Kabul.

- Hvordan kan noen få ti år fengsel for å nesten torturere en jente til døden, sier Huma Safi i kvinnegruppa til AFP.

Hun fortalte at jenta skalv og var veldig redd da hun først møtte svigerfamilien i retten, men at hun seinere roet seg ned og mente at dødsstraff villle være passende for de da tiltalte. 

- Vi er ikke fornøyd med denne dommen, vi kommer til å hjelpe henne å anke, sier hun videre.

Guls mann og svigerbror, som også skal ha deltatt i torturen, er ikke tatt med i saken.

Sjøl om arbeidet for kvinners rettigheter og frihet har gått fremover siden Taliban ble fjernet fra makten i Afghanistan for ti år siden, er risikoen for å bli voldtatt, bortført, tvangsgiftet eller solgt stor for kvinner i Afghanistan.

Ifølge den britiske hjelpeorganisasjonen Oxfam blir 87 prosent av den kvinnelige befolkningen i Afghanistan utsatt for fysisk, seksuell eller psykisk vold eller tvunget til å giftet seg.

PÅ BEDRINGS VEI:  Jenta ble solgt til familien av sin bror, og tilstanden hennes var kritisk da hun ble reddet fra svigerfamiliens hus. Dette skjedde etter at naboer hørte henne gråte og skrike i flere dager. Foto: SHAH MARAI / AFP PHOTO
PÅ BEDRINGS VEI: Jenta ble solgt til familien av sin bror, og tilstanden hennes var kritisk da hun ble reddet fra svigerfamiliens hus. Dette skjedde etter at naboer hørte henne gråte og skrike i flere dager. Foto: SHAH MARAI / AFP PHOTO Vis mer