Barnedåp med bombe i garasjen

DRAMMEN (Dagbladet): Kai Mosether (32) har aldri klart å si nei til gamlekompisene i Hells Angels. Han lagret bomben deres i garasjen sin mens han holdt barnedåp, og var sjåfør under attentatet mot Bandidos. Her er hans forklaring om hjelpsomheten som kan koste ham 21 år bak murene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Drammen tingrett ligger presset i dag på mannen som innrømmer å ha vært attentat-sjåføren, og som har naglet drapstiltalen til fire Hells Angels-medlemmer på Hamar. Kai Mosether har innrømmet medvirkning til skadeverk.

- Min klient gleder seg til å bli ferdig, sier hans forsvarer, advokat Tor Kjærvik, til Dagbladet.

Kan ikke si nei

Kai Mosether (32) er ingen HA-versting. Han var MC-klubbmedlem noen måneder som 18-åring, men sluttet på grunn av all hasjrøykinga i klubben. Mens kompisene på tiltalebenken har til dels uetablerte boforhold (tre av dem bor fast i klubbhuset), har Mosether vært den stødige mureren i fast arbeid og med familie.

- Jeg har alltid hatt vanskelig for å si nei, både på jobben og i fritida, forklarer Kai Mosether. Han oppbevarte bombebilen i garasjen sin samme helg som han holdt barnedåp hjemme, og ble motvillig med på bombeangrepet.

- Hadde jeg visst hvor kraftig bomba var, hadde jeg selvsagt aldri tatt den med hjem, sier Mosether. Bomba er av sakens aktor karakterisert som den kraftigste i Norge etter krigen og hadde utvilsomt tatt livet av samtlige gjester i fami-lieselskapet hvis den hadde gått av mens den ble oppbevart i garasjen.

Selv om Mosether ikke var medlem, stilte han opp da klubben som den gang het Screwdriver, bygde nytt klubbhus på Nederløkken utenfor Hamar. Han murte grunnmuren og flisla badet for kompisene.

- Uten Kai hadde vel ikke klubbhuset blitt bygd, sa John Gerhard Berg om sin kompis.

Berg fikk, ut over en bryllupsgave på 9000 kroner fra gamlekompisene i klubben, ingen betaling for alt arbeidet.

Skulle bare skremme

Bandidos-bomba skulle egentlig vært sprengt onsdag 28. mai, ei uke før attentatet. Men Mosether sier han «grudde seg fælt», og hindret forsøket ved å klage på tidspunktet.

- Jeg håpet at aksjonen nå ville bli avblåst, iallfall for min del, sier Mosether.

- Han (femte tiltalte) sa at «neste gang, da skal det skje», sier Mosether i avhør. Han forteller hvordan alle de fire medtiltalte under dette møtet snakket om sine alibier.

Han sier dette om presset han opplevde:

- Hele denne perioden følge jeg et visst press, uten at det er noen unnskyldning for min egen del. Jeg kunne jo trukket meg, sier han.

32-åringen hevder han skulle være med og gi Bandidos en støkk, og han fikk sjokk da han hørte og følte giganteksplosjonen i Drammen. Bombemannen John Gerhard Berg beskriver Mosether slik i sekundene etter smellet:

- Han sto med glassaktig blikk og hakket tenner helt ned på knærne.

DE SJU TILTALTE ETTER BANDIDOS-BOMBA: Fra venstre John Gerhard Berg, Roger Ekeberg og Morten Hoelstad. Bak fra venstre: Kai Mosether, Hans Mikkelsen, Roger Elvestuen og Torkjel Alsaker.