Barnedraps-tiltalte har lav IQ

Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen er begge lett tilbakestående, ifølge IQ-tester som er gjennomført av rettspsykiatrisk sakkyndige. IQ-testene kan gi grunnlag for sikring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VG skriver i dag at de rettspsykiatrisk sakkyndige har målt IQ'en til Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen.

De ender opp med en IQ på henholdsvis 83 og 84 når testene for muntlig framstillingsevne og utføring av oppgaver, sammenholdes.

Intelligenstesten følger WAIS-modellen, der poeng mellom 80 og 90 karakteriseres som lett mentalt tilbakestående. Over 90 er normal intelligens.

De sakkyndige beskriver de to eks-vennene sonm militærfikserte og pornointeresserte med sosiale avvik og lavere evner enn normalt, skriver avisa.

Psykiater Tor Gamman og avdelingsoverlege Olaf Bakke er enige om at Viggo Kristiansen har mangelfullt utviklede sjelsevner. Han har dessuten en alvorlig personlighetsforstyrrelse med betydelige aggressive trekk, mener de sakkyndige.

De to skal være uenige om hvorvidt Andersen har mangelfullt utviklede sjelsevner. Men politifolkene som har avhørt Andersen, synes at han viser påfallende lite følelser i forhold til ugjerningen som han har tilstått. Bare noen få ganger har tårene kommet frem hos ham: To ganger i et avhør der han beskrev hvordan han tok livet av åtteåringen Stine Sofie Sørstrønen og to ganger på kjøreturen mellom Arendal Kretsfengsel og avhørene i Kristiansand.

- Han har vært veldig lite følelsesmessig berørt, sa politibetjent Jon Repstad i retten i går.

Sett av vitne

Jan Helge Andersen har hele tiden hardnakket nektet for at drapene var planalgt. Han har beskrevet sin egen rolle i overgrepene som minimal og hevder at han selv sto i fare for å bli drept da han tok livet av Stine Sofie Sørstrønen.

Men i går fortalte et vitne som hadde gått tur i Baneheia om hvordan han hadde lagt merke til den mørke unggutten utpå ettermiddagen den 19. mai i fjor. Vitnet går ofte turer i området, og han reagerte på den unge mannen som virket som om han nærmest spanet i området. Vitnet så den samme mannen på stien i Baneheia rundt klokka 17.50. Under fotokonfrontasjon hos politiet har vitnet identifisert mannen som Jan Helge Andersen.

Vitnets observasjoner underbygger aktors påstand om at de to mennene har oppholdt seg lenge i Baneheia, plukket ut ofrene og planlagt de grusomme drapene.