STØTTER FAMILIEN: Den pensjonerte bonden Gabriel Dewalle er en av de nærmeste naboene til en av Dominique Cottrez' to døtre. Han forteller at familien tar det hele svært tungt. - Nå er det viktig at vi støtter familien, og at Dominique får den behandlingen hun trenger, sier Dewalle. Foto: Anders Mathias Johansen/Dagbladet
STØTTER FAMILIEN: Den pensjonerte bonden Gabriel Dewalle er en av de nærmeste naboene til en av Dominique Cottrez' to døtre. Han forteller at familien tar det hele svært tungt. - Nå er det viktig at vi støtter familien, og at Dominique får den behandlingen hun trenger, sier Dewalle. Foto: Anders Mathias Johansen/DagbladetVis mer

- Barnedrapskvinnen handlet ikke alene

Dominique Cottrez har tilstått barnedrapene i Frankrike, men sier hun hadde en medhjelper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| VILLERS-AU-TERTRE (Dagbladet): Det forteller hennes forsvarsadvokat Frank Berton til Dagbladet. Han er for tiden på ferie men sier på telefon at Dominique Cottrez har fortalt at det verken er hun selv eller hennes mann som har gravd ned barnelikene som ble funnet i parets tidligere residens.

- Det er en medsammensvoren som har visst om barnedrapene. Dominique har fortalt at det ikke er mannen, men hun har foreløpig ikke sagt hvem denne personen er, sier Berton.  

Dermed er mysteriet i den lille franske byen langt fra over.

Flere ubesvarte spørsmål Nyheten om barnedrapene slo ned som en bombe i den lille byen Villers-au-Tertre for to dager siden. Franske påtalemyndigheter fortalte under en pressekonferanse torsdag at Dominique Cottrez har innrømmet å ha tatt livet av åtte av sine egne spedbarn siden 1988 — uten at hennes mann og to døtre har visst om det.

Seks av spedbarna ble funnet innpakket i plast og gjemt i bokser i garasjen til parets nåværende bolig, mens de to andre ble funnet nedgravd i hagen i til parets forrige bolig.

De to boligene er kun steinkast unna hverandre. Den søvnige landsbyen og dens rundt 700 innbyggere er omringet av jorder. Ti minutter tar det å gå gjennom byen. Her er en kirke, et rådhus, en skole og en pub. Husene ser stort sett like ut. Høye murer rundt hagene for privatliv fra nysgjerrige naboer. Skråtak, murstein og lite jåleri. Omtrent som en hvilken som helst annen landsby i Nord-Frankrike.  

Spørsmålet alle nå stiller seg er hvem som kan ha begravde de to likene, om det ikke var Dominique Cottrez.

I gårsdagens La Voix du Nord stilles samtidig spørsmålet hvordan det kan ha seg at ektemannen ikke visste noe som helst. Det ble tidligere spekulert i om flere barnelik kunne være nedgravd andre steder, og om det virkelig var som Dominique Cottrez påsto at hennes mann Jean-Marie Cottrez ikke visste noe som helst.

Venner av borgemesteren  Borgemester i Villers-auTertre, Patrick Mercier, bor et steinkast fra huset der to av spedbarnslikene ble funnet nedgrav. Han forteller at han er lettet over at politiet ikke har funnet flere lik, og at Dominiques mann nå er utenfor mistanke. Men han forteller samtidig om en befolkning som sliter med å sette ord på følelsene sine.

- Byen vår er liten og landlig, og er kjent for sin ro og stillhet. Dette har vært en enorm begivenhet for innbyggerne. Folk vet ikke lenger hva de skal si, sier Mercier til Dagbladet. 

Han forteller at han kjenner ekteparet godt.

- IKKE ALENE: Dominique Cottrez, som er siktet for å ha drept 8 babyer. Foto: Bulls
- IKKE ALENE: Dominique Cottrez, som er siktet for å ha drept 8 babyer. Foto: Bulls Vis mer

- Alle kjenner alle her. Det er en veldig sammenknyttet by. De som bor her har gjerne foreldre og besteforeldre som har vokst opp her. Det er derfor dette er så vanskelig å forstå. Dette er et par som alle andre her, uten noen spesiell historie, sier Mercier.  

Han beskriver Dominique som en person som for det meste har holdt seg hjemme når hun ikke har vært på arbeid. Han beskriver en diskret og tildels innesluttet person som ikke hadde for vane å ta kontakt, eller diskutere med andre mennesker. Men hun er samtidig punktlig og profesjonell, og respektert i lokalsamfunnet, forteller han. Hennes mann beskriver Mercier som en fremtredende, respektert og aktiv lokalpolitiker i kommunestyret.

Møttes på pub Byens eneste pub, Le café de Sept-Puits, er et samlingspunkt både for gamle og unge. Mangeårig eier André-Michel forteller at det var her paret møtte hverandre som unge. Mens Dominique Cottrez kun har vært innom ved høytider, er hennes mann en av stamgjestene. André-Michel, og hans kone forteller det samme til Dagbladet som naboer, venner, gamle og unge. Alle har vondt for å forstå hva som har skjedd. De er sjokkerte, de er overveldet, men forteller alle om viktigheten av å holde samme, og ikke dømme.

Den pensjonerte bonden Gabriel Dewall er blant de nærmeste naboene til en av Dominiques Cottrez to døtre. Han forteller at det er viktig at verden ikke er for tidlig ute med å dømme.

- En normal person gjør ikke slikt. Det må være noe ødelagt i hodet hennes. Jeg prater med datteren og barnebarnet jevnlig. Dette er en tid hvor vi må holde sammen og støtte familien og holde sammen. Det er det vi prioriterer nå, sier Dewall til Dagbladet.

Ifølge La Voix du Nord vil psykologer og advokater i tiden som kommer prøve å komme til bunns i Dominique Cottrez mentale tilstand.

PREGET BORGERMESTER: Patrick Mercier er borgermester i den lille landsbyen Villers-au-Tertre. Han håper barnedrapsaken vil avsluttes så fort som mulig så både Cottrez-familien og resten av de rundt 700 innbyggerne kan legge de siste dagene bak seg. Foto: Anders Mathias Johansen/Dagbladet
PREGET BORGERMESTER: Patrick Mercier er borgermester i den lille landsbyen Villers-au-Tertre. Han håper barnedrapsaken vil avsluttes så fort som mulig så både Cottrez-familien og resten av de rundt 700 innbyggerne kan legge de siste dagene bak seg. Foto: Anders Mathias Johansen/Dagbladet Vis mer