Barnefamilie på søndagstur fant narkodepot

11 kilo metamfetamin lå gjemt i melkespann midt i populært turområde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Oslopolitiet fikk i påsken et av sine største narkobeslag på langt tid rett i fanget, uten noen innledende etterforskning eller spaning. Det kan de takke ei lita jente for.

Avslørt av barn

Det var en intetanende barnefamilie som 1. påskedag saboterte millionfortjenesten til de kriminelle eierne av et oppsiktsvekkende stort skogsdepot med metamfetamin. Søndagsturen i det fine været ble brått avbrutt da datteren i familien, som er i fire-femårsalderen, la merke til to melkespann i et skogholt i Hvervenbukta .

Da foreldrene tok de spesielle oppbevaringsboksene nærmere i øyensyn fant de store mengder av et hvitt stoff, og varslet politiet.

- Det var etter det jeg forstår den lille datteren i familien som fant det. Melkespannene var delvis gravd ned i terrenget, men altså ikke bedre skjult enn at de ble oppdaget av utenforstående, forteller politiadvokat Morten Stene til Dagbladet.no

Han er tilknyttet seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt, som nå prøver å finne bakgrunnen til narkodepoet.

Ukjente narkokriminelle

Funnstedet ligger bare noen meter fra en parkeringsplass ved Hvervenbukta, til høyre for E18 ut av Oslo. Det aktuelle skogholtet ligger omtrent i samme høyde som innkjøringen til parkeringsplassen.

Barnefamilie på søndagstur fant narkodepot

Selv om det heller ikke er langt fra sjøen til depoet, jobber politiet ut fra at stoffet har ankommet til lands. Men Seksjon for organisert kriminalitet har så langt ingen anelse om hvem som har plassert kilovis med metamfetamin i det populære turområdet.

- Det var et nærmest håpløst sted å holde oppsikt med for politispanere, også fordi saken fikk en så spesiell start. Nå ble vi nødt til å bare hente inn stoffet, og er per i dag fullstendig avhengig av den tekniske analysen av funnet for å komme videre i etterforskningen, sier Stene til Dagbladet.no

Politiet håper turgåere eller andre som har vært ved Hvervenbukta i forkant av funnet kan ha sett mistenkelige bevegelser, og er svært interessert i tips.

- Vi har veldig lite å gå på, understreker politiadvokaten.

Ekstremt kraftig stoff

Beslaget veier over 11 kilo, og slo ut positivt på metamfetamin i politiets hurtigtest. Nå er stoffet inne til grundigere analyse hos Kripos.

Metamfetamin er nært beslektet med amfetamin, men er sterkere og regnes som mye farligere. Det ekstremt avhengighetsskapende stoffet går også under navnet «crystal meth» på grunn av den krystaliserte konsistensen det vanligvis har, og kan både sniffes, røykes og injiseres med sprøyte.

Depoet i Hvervenbukta kunne etter alt å dømme  blitt distribuert i Norge som mange titalls tusen brukerdoser, verdt flere millioner kroner.

IKKE REN MELK I SPANNET: Flere kilo av det som blir betegnet som ett av verdens farligste dop lå gjemt i dette melkespannet, som var delvis nedgravd i skogholtet. Foto: POLITIET/Dagbladet.no
IKKE REN MELK I SPANNET: Flere kilo av det som blir betegnet som ett av verdens farligste dop lå gjemt i dette melkespannet, som var delvis nedgravd i skogholtet. Foto: POLITIET/Dagbladet.no Vis mer

- Dette er et stort beslag, jeg kan på stående fot ikke huske noe tilsvarende parti med metamfetamin her til lands. Den store mengden overrasker oss litt, og om renhetsgraden viser seg å være høy blir omfanget enda større, sier politiinspektør Iver Stensrud til Dagbladet.no.

Han håper politiets teknikere nå vil finne spor på melkespannene, emballasjen eller selve stoffet.

- Foreløpig vet vi ikke om dette utelukkende var tiltenkt det sentrale østlandsområdet eller om det også skulle selges andre steder i Norge, sier Stensrud, som leder seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt.

<B>VANSKELIG ETTERFORSKNING:</B> Politiadvokat Morten Stene vil ha tips fra publikum som kan avsløre de ukjente narkokriminelle.
<B>LETT TILGJENGELIG:</B> Narkodepoet lå like ved en tursti, bare noen meter fra parkeringsplassen i Hvervenbukta utenfor Oslo.
<B>FEIL MOTTAKER:</B> Hele eller deler av det gigantiske metafetamin-partiet skulle trolig hentes på et senere tidspunkt for å distribueres videre i narkosalg-kjeden.