Dobbeltdrapssaken i Kristiansand

Barnefar (56) livredd: - Jeg skulle bli nestemann

Retten mener Elisabeth Terese Aaslie (44) er farlig.

<strong>DØMT:</strong> Elisabeth Terese Aaslie (44) er idømt lovens strengeste straff for dobbeltdrap. Foto: Privat
DØMT: Elisabeth Terese Aaslie (44) er idømt lovens strengeste straff for dobbeltdrap. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg var veldig redd, hun hadde planene klare. Jeg skulle bli nestemann. Men jeg er utrolig glad for dommen hun fikk, sier 56-årig mann fra Kristiansand til Dagbladet.

Han legger til:

- Selv om hun har anket til Høyesterett, har jeg ingen tro på at hun kommer noen vei. Hun kjemper jo med nebb og klør for å bli fri.

Lovens strengeste straff

Mannen er far til Elisabeth Terese Aaslies yngste barn. I dag dømte Agder lagmannsrett sjubarnsmoren til 21 års forvaring med 10 års minstetid - lovens strengeste straff - for drapet på sin far Øivind Terje Olsen (62) i 2002 og ekssamboeren Øystein Hagel Pedersen (67) i 2014.

Det var NRK som først intervjuet 56-åringen om hans reaksjoner på dommen. Han har tidligere uttalt at han har vært livredd og ønsket hemmelig adresse og politibeskyttelse, og forklarte i retten at Aaslie truet med at hun hadde torpedoer som kunne drepe ham.

56-åringen møtte Aaslie i 2013, da han utførte servicearbeid hjemme hos henne. Året etter innledet de et forhold som var over tre-fire måneder seinere. Da var hun gravid med deres felles barn, som ble født i 2015.

Men forholdet mellom dem ble svært konfliktfylt, ikke minst etter at 56-åringen leverte bekymringsmelding til barnevernet for det ufødte barnet tidlig i 2015.

Etter at Aaslie ble pågrepet i september 2017, fant politiet en lapp hjemme hos henne. Den var påskrevet 56-åringens navn, som var omgitt av en rekke oppnedkors samt ord som «død», «kraftig skade» og «hjertet svikter». Mannen kommer fra en familie med hyppig forekomst av hjertesykdom.

Undercover-agent

Et av påtalemaktens hovedbevis er utskriftene av samtaler med undercover-agenten «Anna», som innyndet seg som «venninne» av sjubarnsmoren i en treårsperiode, fra 2014 til 2017.

I løpet av de i alt 49 samtalene med «Anna» ga Aaslie detaljerte råd om hvordan hun skulle bli kvitt en brysom ekskjæreste, «Kalle», ved først å dope ham ned, for så å dytte eller vippe ham i havet eller elva. Metoden likner svært mye på hvordan lagmannsretten nå har funnet det bevist at Olsen og Pedersen ble drept.

I en samtale med undercover-agenten fortalte sjubarnsmoren at hun hadde fantasert om at 56-åringen dør.

«Jeg hadde blitt så jækla glad. Å gud hvor glad jeg hadde blitt», sa Aaslie til «venninna».

- Fryktelig dumt

I retten forklarte hun uttalelsene med at hun var «fryktelig sinna på ham» på grunn av konflikten om barnet.

- Jeg drømte at han ramlet i elva, han bor jo rett ved siden av elva. Det var fryktelig dumt, jeg var sikkert veldig sint i en mørk stund, forklarte hun til aktor Leif Aleksandersen.

I utskriftene sier Aaslie videre at 56-åringen «skal få seg en smekk, og den skal komme akkurat når han minst venter det». Og videre:

«Jeg vet at jeg er i stand til å gjøre både det ene og det andre, og jeg vet at jeg er i stand til, til det.»

44-åringen forklarte at hun var gravid i åttende måned da hun sa dette, og var «kjempefortvila».

- Farlig

Agder lagmannsrett er langt på vei enige med Kristiansand tingrett, som kom til samme domsresultat i februar. De mener Aaslie med fullt overlegg planla og gjennomførte drapet på faren og ekssamboeren med tolv års mellomrom, og at det er stor fare for at hun begår nye forbrytelser.

«Planleggingen og gjennomføringsevnen Aaslie har vist ved de to drapshandlingene med mange års mellomrom gjør farerisikoen særlig stor», skriver dommerne.

En forvaringsdom, som sjubarnsmoren er idømt, tilfaller bare de aller farligste forbryterne i rettsvesenet, og er til forskjell fra en fengselsstraff ikke tidsbegrenset, siden den kan fornyes så lenge retten mener det er gjentakelsesfare. Dermed kan 44-åringen teoretisk bli sittende livet ut i fengsel.

Retten støtter seg på de sakkyndige, psykiater Magne Tauler og psykolog Knut Dalen, når de idømmer forvaring. De to har kommet til at Aaslie har flere ulike personlighetsforstyrrelser og psykopatiske trekk, noe som gir dårlige utsikter til resultater ved behandling under soning.

Anker

Dommen er på 63 sider, og det tok hele formiddagen å lese den opp. Forsvarer Olav Sylte opplyser at han akter å anke til Høyesterett.

- Vi anker på grunn av saksbehandlingsfeil - vi vil ha lagmannsrettens dom opphevet, sier Sylte til Dagbladet.

Aaslie har hele tida nektet skyld. Sylte la under sin prosedyre ned påstand om full frifinnelse for klienten.

Advokaten har gjennom to rettsinstanser ment at politiet har vært skylappete i sin etterforskning og ikke sett hen til alternative forklaringer, som at Olsen og Pedersen henholdsvis døde som følge av et uhell og selvmord. Han anker på grunnlag av det han mener er feil i domsgrunnlaget.

- Hvordan har Aaslie det?

- Hun var mentalt forberedt på et slikt utfall. Hun synes det er ugreit, men dommen er ikke rettskraftig, sier Sylte.

Dommen er enstemmig fra lagmannsrettens side, og Aaslie har ikke anledning til å anke på grunnlag av skyldspørsmålet.

- Veldig tilfreds

Anne Rita Meberg er bistandsadvokat for avdøde Pedersens eldste sønn og en 59-årig ekskjæreste av Aaslie som hun ifølge dommen dopet ned tre ganger - den ene gangen endte han på sykehus.

- Det er en veldig solid dom, med gode betraktninger og bevisvurderinger. Jeg er veldig godt fornøyd med at dommen er enstemmig, sier Meberg til Dagbladet.

Pedersens sønn og 59-åringen er tilkjent henholdsvis 200 000 og 80 000 kroner i oppreisning. I tillegg får sistnevnte 150 635 kroner som Aaslie brukte ved hjelp av hans kredittkort.

- De er veldig tilfreds, og er veldig glade for endelig å kunne legge avklaringen om skyldspørsmålet bak seg, sier advokaten.

De to små barna Aaslie har med Pedersen, er tilkjent 250 000 kroner hver i oppreisning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer