Barnefar ble drept av «dødsbakterie»

SKIEN (Dagbladet): Det var ingen vanlig influensa. I løpet av et halvt døgn ble den 37 år gamle barnefaren fra Vestlandet dødssyk etter å ha blitt angrepet av en «blodelskende» bakterie. Legene var sjanseløse i kampen for å redde livet hans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ferieturen til Kragerø endte i en tragedie for familien fra Vestlandet. Fredag kveld ble den 37 år gamle faren syk, men han hadde ingen vanlig influensa slik familien trodde. I all hast ble han brakt i ambulanse til Telemark sentralsjukehus lørdag formiddag. Legene kjempet for livet hans, men 37-åringen døde etter et kvarter.

Dødsårsaken var blodforgiftning.

Influensasymptomer

- Det var et svært dramatisk forløp. Skulle vi klart å redde ham, måtte vi trolig ha fått ham inn kvelden før, sier avdelingsoverlege Per Urdahl til Dagbladet.

Det skumle med denne bakterien, som det ble vaksinert mot her i landet først for seks år siden, er at den opptrer som influensa så lenge at det kan være for seint å redde pasienten når alvoret blir klart.
Etter det Dagbladet forstår har helsevesenet rutinemessig satt inn tiltak for å sjekke smittefare.

Uten milt

Bakterien som tok livet av 37-åringen, heter hæmophilus influenzae. Den er vanligvis ufarlig, men kan være livsfarlig for folk med svekket immunforsvar.

Årsaken til at bakterien tok livet av 37-åringen så raskt, er trolig at han ikke hadde milt. Personer uten milt er lettere utsatt for angrep fra farlige bakterier, og oppfordres til å vaksinere seg.
Det er flere typer av bakterien hæmophilus influenzae. I 1992 ble det registrert 220 alvorlige sykdomstilfeller, de fleste hos barn, som følge av bakterien. Overlege Viggo Hasseltvedt ved Folkehelsa sier at det i fjor ble registrert 69 tilfeller av alvorlig sykdom. På grunn av bakterien. Fem personer døde.

De andre såkalte dødsbakteriene, streptokokk A og pneumokokker, tok livet av 52 personer i fjor.